Woede in Marokko om straf voor mannen die meisje (11) verkrachtten
In Marokko is met ongeloof en woede gereageerd over de straf die drie mannen kregen voor het herhaaldelijk verkrachten van een 11-jarige meisje, die als gevolg daarvan zwanger raakte en nu een kind heeft. Een man werd veroordeeld tot twee jaar celstraf, de andere twee kregen achttien maanden. "Het is tijd voor gerechtigheid voor dit meisje en haar kind."
In het Marokkaanse wetboek van strafrecht staat dat een verkrachter van een minderjarige kan worden veroordeeld tot tien of twintig jaar gevangenisstraf. Die straf kan verhoogd worden naar dertig jaar als er sprake is van ontmaagding.
De rechters die de zaak van het het inmiddels 12-jarige meisje behandelden, hielden in hun oordeel rekening met 'verzachtende omstandigheden' van de drie daders. Marokkaanse media melden dat er volgens de rechters sprake zou zijn van 'sociale omstandigheden' en 'het ontbreken van een strafblad'. Ook zou de door de wet vastgestelde straf te zwaar zijn in vergelijking met de gepleegde misdaden.
Dochter van schaapsherder
Het 11-jarige meisje S. woont in het dorp Tiflet in het noordwesten van Marokko en is de dochter van een schaapsherder. In het voorjaar van 2021 werd ze in haar huis verkracht door een nu 22-jarige man. Het seksuele geweld herhaalde zich in de dagen erna en werd nu ook gepleegd door een 37-jarig familielid van de eerste man en de 32-jarige buurman van het meisje.
De mannen dreigden S. te vermoorden als ze over de verkrachting sprak, dus ze hield maandenlang haar mond. Toen haar vader ontdekte dat ze zwanger was, vertelde ze wat er was gebeurd en werden de mannen aangehouden. Op 15 maart 2022 beviel S. van een zoon. Uit DNA-onderzoek blijkt dat een van de verkrachters de vader van het kind is.
Een van de mannen werd vorige maand veroordeeld tot twee jaar cel, de andere twee kregen achttien maanden. Daarnaast moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding van zo'n 4500 euro betalen. Er dient nog een hoger beroep.
Demonstratie
Gisteren verzamelden demonstranten, met name vrouwen, zich al bij de rechtbank in Rabat. 'Nee tegen verkrachting van jonge meisjes', zongen ze. Ook werd een petitie door 33.000 mensen ondertekend.
Marteling, afpersing en verkrachting: beruchte mensensmokkelaar in Nederland voor de rechter
Straffeloosheid
NGO's en de Marokkaanse media luiden de noodklok en roepen op tot strengere straffen voor seksueel geweld. "Het is tijd voor gerechtigheid voor dit meisje en haar kind", zei Amina Khalid van mensenrechtenorganisatie INSAF tegen nieuwsplatform Ruetir.
Stephanie Willman Bordat van vrouwenrechtenorganisatie Mobilizing for Rights Associates (MRA) stelt dat de verzachtende omstandigheden waar rechters hun 'seksistische stereotypen' op kunnen baseren zorgen dat straffen worden verlaagd of zelfs helemaal niet worden toegepast. "De straffeloosheid van daders van seksueel geweld is wijdverbreid."
De demonstranten hopen dat de protesten zullen leiden tot een wetswijziging, zoals ook in 2012 gebeurde nadat de 16-jarige Amina Filali zelfmoord pleegde omdat ze werd gedwongen om te trouwen met haar verkrachter. Het artikel in het Wetboek van Strafrecht dat dit mogelijk maakte, werd toen ingetrokken. "Net als Amina is S. een opofferingsslachtoffer. We hopen dat haar beproeving de situatie vooruit kan helpen", aldus een activist.
Geschokt
Minister van Justitie Abdellatif Ouahbi zegt 'geschokt' te zijn door het vonnis in de verkrachtingszaak. Hij kreeg hierop commentaar van de Vereniging van Magistraten. De rechters vinden de uitspraak van de minister een aanval op de rechterlijke macht omdat het hoger beroep nog moet dienen.