Het blijft maar regenen: gratis zandzakken voor inwoners België

De Vlaamse overheid waarschuwt voor hoge waterstanden. Inwoners in risicogebieden moeten rekening houden met overstromingen. Zij kunnen gratis zandzakken ophalen bij de gemeente of brandweer. De vrees dat het mis gaat is niet ongegrond: in het noorden van Frankrijk staan hele gebieden onder water.
Afgelopen tijd heeft het ook bij onze zuiderburen flink geregend, en de verwachting is dat het blijft regenen de komende tijd. Het waterpeil dreigt op sommige plekken daarom in de gevarenzone te belanden. Voor West-Vlaanderen heeft het Meteorologisch Instituut van België code geel afgegeven.
Preventieve maatregelen
Om mogelijke wateroverlast van de rivier de Leie te voorkomen, kunnen inwoners in delen van Gent, Deinze en Sint-Martens-Latem gratis zandzakken ophalen. De brandweer adviseert ze preventief te plaatsen voor deuren en kelderopeningen. Andere tips zijn om belangrijke papieren en waardevolle spullen alvast een verdieping hoger te leggen.

Grens Frankrijk-België
Eerder al werden voorzorgsmaatregelen genomen rond de rivier de IJzer. Rond de Frans-Belgische grens werd een regionaal rampenplan in werking gesteld. Waterpompen, keringen en tonnen zand moet wateroverlast voorkomen.
Of het voldoende is, hangt af van de hoeveelheid regen die nog gaat vallen. De Belgen kijken daarbij ook naar de weersverwachting voor Frankrijk. Een deel van het water uit het noorden van Frankrijk stroomt via België weer naar zee.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Code rood
Daar in het noorden van Frankrijk geldt op dit moment code rood. Ze maken de zwaarste overstromingen mee in tientallen jaren. De regen hield de afgelopen dagen maar niet op. Er viel op sommige plekken in een dag bijna net zoveel als in de hele maand november.
Hele gebieden en dorpen staan blank. Meer dan honderd gemeenten zijn getroffen, met name in het departement Nauw van Calais. Op plekken moeten inwoners geëvacueerd worden. Anderen krijgen het advies een noodpakket samen te stellen voor het geval ze alsnog hun huis uit moeten. Ruim 200 scholen houden de deuren dicht uit oogpunt van veiligheid.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Problemen in kustgebieden
Dat de problemen zich vooral spelen in West-Vlaanderen en rond Calais komt doordat de meeste buien, in dit deel van het jaar, aan de kust vallen. "Het zeewater is nog relatief warm, daardoor verdampt er meer water", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Er zit dus meer vocht in de lucht en daardoor krijg je buien aan de kust. Maar dit jaar is het wel heel extreem."
Dat je na extreme regenval vaker problemen ziet in landen als België, Frankrijk en Groot-Brittannië komt volgens De Jong doordat we in Nederland actie hebben ondernomen na de overstromingen van de Maas in 1993 en de bijna-overstroming van het Rivierenland in 1995, toen 250.000 mensen moesten worden geëvacueerd. "Daarna heeft Nederland letterlijk rivieren meer de ruimte gegeven. Deze grootschalige investeringen hebben andere landen niet gedaan. Zij hebben daardoor meer last van overstromingen", zegt De Jong.
Wat betreft de regen: voor nu is er even een lichtpuntje. Dit weekend lijkt voor een belangrijk deel droog te blijven. Het water kan even tot rust komen, wellicht een beetje zakken. Maar vanaf maandag wordt het weer wisselvallig. De kans op meer wateroverlast en overstromingen is nog niet voorbij.