Onderzoek: sneller lopen verlaagt kans op diabetes type 2
Wie tijdens een wandeling de pas er goed in houdt, heeft significant minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Bij mensen die sneller dan 6 kilometer per uur lopen, daalt het risico op deze aandoening met 39 procent. Dat blijkt uit internationaal onderzoek.
Onderzoekers weten al jaren dat regelmatig wandelen het risico op diabetes type 2 verlaagt, maar er was nog nooit onderzocht welke loopsnelheid het beste was. Uit een wereldwijde analyse die werd uitgevoerd door een Britse, Iraanse, Zweedse en Noorse universiteit blijkt nu dat stevig doorlopen effectiever is dan langzamer lopen.
Minder kans
In het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, werd gekeken naar tien internationale onderzoeken over diabetes en wandelen die tussen 1999 en 2022 zijn gepubliceerd. In totaal zijn de gegevens van ruim een half miljoen mensen geanalyseerd.
Mensen die 3 tot 5 kilometer per uur aflegden, hadden 15 procent minder kans op diabetes type 2 dan mensen die minder dan 3 kilometer per uur liepen. Voor de groep die tussen de 5 en 6 kilometer per uur liep, verminderde het risico met 24 procent. Wandelaars met een snelheid van meer dan zes kilometer per uur, hadden 39 procent minder kans om diabetes te ontwikkelen.
Naast vaker wandelen is het voor de gezondheid dus ook een goed idee om sneller te lopen, concluderen de onderzoekers. Want wie sneller loopt, krijgt een betere conditie en meer spiermassa. Ook zorgt stevig doorstappen voor gewichtsverlies, wat ook weer een positief effect heeft op diabetes type 2.
Aan de onderzoeksresultaten zit wel een beperking, erkennen de onderzoekers. Het is namelijk goed mogelijk dat mensen die snel kunnen wandelen überhaupt een betere algehele gezondheid en een hogere spiermassa hebben.
1,2 miljoen Nederlanders
In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes, in negen van de tien gevallen gaat het om type 2. Daarnaast zijn er naar schatting 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2.
Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en te veel buikvet. Ook ouder worden, roken en erfelijkheid kan een rol spelen. Mensen met diabetes hebben een grotere kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en problemen met de stofwisseling.