KNMI kijkt terug

We verdronken dit jaar in de regen, maar kan het nóg natter?

Door Ischa Gerrits / Zoë van Alphen··Aangepast:
© ANPWe verdronken dit jaar in de regen, maar kan het nóg natter?
RTL

Het zal je niet verbazen: dit is het natste jaar sinds het begin van de metingen. Normaal valt er zo'n 795 millimeter, nu eindigen we ongeveer op 1150 millimeter. Wat zegt dat over komende jaren? Kunnen we onze borst nóg natter maken, of is dat overdreven?

In de lente begon het al, schrijft het KNMI in zijn jaaroverzicht. "In maart viel bijna twee keer zoveel neerslag als normaal." Maar vooral het eind van het jaar was natter dan nat. "Dankzij een zeer natte oktober en november was de herfst ook bijzonder nat, de op een na natste."

De vraag is of dit jaar qua nattigheid een uitspatting was die we niet snel weer zullen meemaken, of juist een blauwdruk voor de komende jaren. 

Oceanen zijn erg warm

Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar laat zijn licht erop schijnen. Hij benadrukt dat dit jaar wel écht heel extreem was. "Zelfs in tijden van de opwarming van het klimaat. Er sneuvelen echt records die in onbekend extreem gebied zitten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er zijn wel oorzaken aan te wijzen waarom het zo nat is. De belangrijkste is het oceaanwater. Dat is op dit moment heel erg warm.

Extra regen

De warme oceanen zorgen voor meer verdamping. "En warme lucht kan meer vocht bevatten. De buien worden daardoor groter en worden met lagedrukgebieden naar Europa gevoerd", zegt Middendorp.

We moeten het hebben over deze grafiek
Lees ook

We moeten het hebben over deze grafiek

Zo kijkt ook klimaatwetenschapper Peter Siegmund van het KNMI ernaar. "Omdat de oceanen zo warm zijn, komt er extra regen vrij. Er zit meer vocht in de lucht en dus vormen buien zich makkelijker."

Ook veel pech

Het is te hopen dat de oceanen niet verder opwarmen, maar het is en blijft gissen, vooral bij de Atlantische Oceaan. Bij de Grote Oceaan speelt weerfenomeen El Niño namelijk nog een rol. Door de warme stroming warmt die oceaan deels op.

Dat is bij de Atlantische Oceaan niet het geval. Die is ongebruikelijk warm, zegt Siegmund, 'er is eigenlijk geen verklaring voor'. Hij stelt dat er geen aanleiding is om te denken dat dat volgend jaar weer gebeurt.

Het was ook een erg warm jaar, zo zie je hieronder:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er kwam dit jaar ook wel een boel pech bij kijken. Middendorp: "Die lagedrukgebieden zijn continu over Nederland getrokken. Als ze noordelijker waren gegaan, hadden we er geen last van gehad." De kans op nóg zo'n nat jaar is misschien dus wel niet zo groot.

Winters natter

Siegmund wil ook niet spreken van een voorbode voor komende jaren. "Winters worden natter, zomers droger. Dat is klimaatverandering, maar maakt in de jaartotalen niet zo uit."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Maar de natte herfst en winter zijn wél een voorbode, zegt hij. "Al was het dit jaar wel heel extreem. Dat gaan we niet elk jaar krijgen."

El Niño

Toch nog heel even over El Niño. Want hoewel dat niet gaat om klimaatverandering, gaat het fenomeen mogelijk wel zorgen voor wat extra neerslag volgend jaar. Door El Niño valt er in het voorjaar iets meer regen, schrijft het KNMI. Middendorp: "Maar het voorjaar is normaal wel vrij droog, echt veel ga je daar niet van merken."

En dat is slecht nieuws.
Lees meer over
KlimaatKlimaatveranderingNederland