COP29

Ook komende klimaattop in Azerbeidzjan krijgt voorzitter uit fossiele sector

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / Associated PressOok komende klimaattop in Azerbeidzjan krijgt voorzitter uit fossiele sector
RTL

Ook de volgende klimaattop, eind dit jaar in Azerbeidzjan, wordt geleid door iemand die lang werkte in de olie- en gasindustrie. Moechtar Babajev is benoemd tot voorzitter van de COP29. Van 1994 tot 2018 werkte hij voor het staatsolie- en gasbedrijf van dat land, SOCAR. Dat haalt fossiele brandstoffen uit de Kaspische Zee.

Babajev is op dit moment minister van Ecologie en Grondstoffen in Azerbeidzjan.

De afgelopen klimaattop was in november en december in Dubai. De voorzitter was toen Sultan al-Jaber. Hij is het hoofd van staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Corporation (ADNOC) en tevens minister van Industrie en Technologie. Milieuorganisaties als Greenpeace en Climate Action Network waren daar kritisch over.

Sultan Al-Jaber was de voorzitter tijdens de afgelopen klimaattop in Dubai.© Editorial / Associated Press
Sultan Al-Jaber was de voorzitter tijdens de afgelopen klimaattop in Dubai.

"Hij zou teveel de belangen van de fossiele sector dienen werd gezegd", zegt klimaatspecialist Heleen Ekker van RTL Nieuws. "Zo zou hij hebben toegestaan dat de top zou worden gebruikt om nieuwe oliedeals te sluiten."

'Boven de partijen staan'

"Toch is er volgens anderen ook wel wat voor te zeggen om juist mensen uit die sector een belangrijke rol te geven", benoemt Ekker. "Ze zijn bij uitstek op de hoogte van de rol die fossiele brandstoffen in de energievoorziening van een land innemen. Bovendien wordt een voorzitter geacht boven de partijen te staan. Belangrijker is daarom misschien wel of het om iemand gaat met goede onderhandelingskwaliteiten. Want zeker ook de laatste klimaattop liet zien dat het niet eenvoudig is om alle landen van de wereld op een lijn te krijgen."

"De belangen liggen nou eenmaal ver uit elkaar", vervolgt Ekker. "Tussen bijvoorbeeld de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en de landen die juist nu nog het meest verdienen aan olie, kolen en gas, de fossiele brandstoffen die het klimaat in de war schoppen."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
KlimaattopKlimaatKlimaatverandering