Ontbossing in Amazone Brazilië gehalveerd, maar deel savannegebied verwoest
De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud is vorig jaar met de helft afgenomen, blijkt uit cijfers. Daartegenover staat dat in het minder bekende savannegebied Cerrado juist veel vegetatie is verdwenen.
Op basis van satellietbeelden is berekend dat vorig jaar 5152 vierkante kilometer bos in de Amazone is verwoest, een daling van 50 procent vergeleken met 2022. Het grootste regenwoud ter wereld speelt een belangrijke rol bij klimaatverandering, omdat bomen veel CO2 opnemen.
'Hoogtepunt'
"We hebben in 2023 een aantal belangrijke overwinningen op het milieu gezien. De aanzienlijke vermindering van de ontbossing in het Amazonegebied was een hoogtepunt", zei Mariana Napolitano van de Braziliaanse tak van het Wereld Natuur Fonds.
Een jaar eerder leek de belofte van wereldleiders om in 2030 ontbossing gestopt te hebben nog ver uit zicht. In 2022 ging wereldwijd In totaal zeker 6,6 miljoen hectare bos verloren, een toename van 4 procent vergeleken met een jaar eerder.
Het grootste deel van de ontbossing vond plaats in tropische regenwouden, waaronder het Amazonegebied.
Verwoesting savannegebied
Dat de ontbossing in het Amazonegebied is afgenomen is positief nieuws voor het klimaat. Maar wat blijkt: in een minder bekend tropisch bos- en savannegebied, genaamd de Cerrado, is juist veel vegetatie verloren gegaan. In dit gebied, in het centrale Westen van Brazilië, is vorig jaar in totaal ruim 7800 vierkante kilometer verloren gegaan. Dat is het grootste gebied sinds het begin van de monitoring in 2018.
Milieugroeperingen beschuldigen de regering van president Lula ervan een oogje dicht te knijpen bij de verwoesting van de minder bekende Cerrado. Dit zouden ze doen om de machtige landbouwindustrie tegemoet te komen. Volgens experts wordt de verwoesting in zowel de Amazone als in de Cerrado voornamelijk veroorzaakt door de landbouw.
'Terug in strijd klimaatverandering'
Nadat de linkse Lula de extreemsrechtse Jair Bolsonaro had verslagen bij de verkiezingen keerde hij 1 januari 2023 terug als president. Hij zwoer dat 'Brazilië terug is' als partner in de strijd tegen klimaatverandering en verscherpte het milieubeleid. Bolsonaro, president van 2019 tot en met 2022, kreeg internationaal veel kritiek, omdat onder zijn leiding de ontbossing fors toenam.
Hoe Lula precies ontbossing tegen wil gaan, leggen we uit in onderstaande video: