Onderzoeksraad na ongeluk watertaxi: strakkere regie, betere naleving vaarregels

Bij het bootongeluk tussen een watertaxi en rondvaartboot op de Nieuwe Maas in Rotterdam in juli 2022 hebben beide schippers elkaar tot kort voor het ongeluk niet gezien. Ook zijn bestaande regels rondom de scheepsvaart in het gebied niet nageleefd. Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport.
Bij het ongeluk raakten zes mensen gewond toen de watertaxi werd overvaren door de rondvaartboot. Iedereen kon daarbij gered worden, maar de schrik zat er goed in. Een van de passagiers liep hierbij ook botbreuken op.
Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) kunnen dergelijke aanvaringen in de toekomst voorkomen worden door meer regie en professionalisering.
Houden aan de regels
"Zeeschepen, binnenvaartschepen, passagiersschepen, pleziervaart en watertaxi’s varen kriskras door elkaar. Veilig personenvervoer over het water kan alleen als alle schippers zich bewust zijn van hun vaargedrag, als de vaarweg duidelijker ingericht is en als iedereen zich aan de regels houdt."
Het moment waarop de watertaxi werd overvaren werd vastgelegd door een webcam. Bekijk hieronder de beelden:
De raad adviseert het bedrijf achter de watertaxi's in Rotterdam om consequent aandacht te geven aan het vaargedrag van de schippers en het naleven van regels. "Schippers moeten bijvoorbeeld meer training krijgen en minder afgeleid worden."
Maar niet alleen daar valt nog winst te behalen, volgens het onderzoek. De Nieuwe Maas zou ook te complex ingericht zijn voor de scheepvaart. Daarover moeten verschillende partijen, zoals de gemeente en de Havenmeester Rotterdam, in gesprek met gebruikers van de Nieuwe Maas, adviseert de OvV.
Duidelijk wettelijk kader
Ook moet er volgens de OvV een duidelijker wettelijk kader komen om op het naleven van regels te handhaven, bijvoorbeeld over wie waar en met welke snelheid mag varen.
De OVV concludeert daarnaast dat de schipper van de watertaxi niet aan de voorgeschreven zijde van het vaarwater voer, maar in het midden van de vaarweg. De schippers van beide boten gaven aan dat ze elkaar niet, of niet op tijd, hadden gezien.
Vorig jaar liet het Openbaar Ministerie weten de schippers van de watertaxi en de rondvaartboot strafrechtelijk te vervolgen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze zaak voor de rechter moet komen.
Het was niet de eerste keer dat het misging met een watertaxi. In 2018 gebeurde dit ook al eens op de Nieuwe Maas in Rotterdam. Hierbij raakten drie mensen gewond.
En in oktober 2022 kwamen vier mensen om het leven bij een ongeluk tussen een watertaxi en een snelboot bij Terschelling. Beide boten voeren op dat moment te hard.