Niet uit te roeien

Bijenhouders vrezen razendsnelle opkomst van Aziatische hoornaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Abaca PressBijenhouders vrezen razendsnelle opkomst van Aziatische hoornaar
RTL

Bijenhouders maken zich grote zorgen om de opkomst van de Aziatische hoornaar in Nederland. De wespensoort is hier een invasieve exoot zonder natuurlijke vijanden en voedt zich met bijen en andere insecten.

Imkers in de provincie Noord-Holland sloegen deze week alarm om het dreigende gevaar voor bijenvolken. Tegen NH Nieuws zegt imker Pim Lemmers uit Heemstede dat één nest van Aziatische hoornaars wel elf kilo aan andere insecten eet. Naast bijen vallen ook andere insecten ten prooi aan de vraatzuchtige hoornaars, zoals vlinders, wespen en rupsen.

'Niet meer uit te roeien'

In de provincie Zeeland is het probleem vooralsnog het grootst. De regionale Omroep Zeeland schrijft over een brief van het provinciebestuur waarin het aangeeft dat de exoot 'niet meer uit te roeien' valt en dat de provincie de populatie zal moeten 'beheersen'. De provincie heeft ook een meldpunt opgericht.

De omroep spreekt met gedeputeerde Natuur Wilfried Nielen, die stelt dat er 'simpelweg te veel Aziatische hoornaars' zijn om ze allemaal uit te roeien. "De groei die we in België hebben gezien, zien we nu ook in Nederland. Daarom wordt beheersen net als bij onze zuiderburen het nieuwe beleid."

Ook de Nederlandse Bijenhoudersvereniging heeft deze conclusie getrokken.

Aziatische hoornaar rukt op naar Noord-Nederland
Lees ook

Aziatische hoornaar rukt op naar Noord-Nederland

De Aziatische hoornaar werd voor het eerst in Nederland gezien in 2017. Sindsdien groeit de populatie, die zich vanuit het zuiden steeds hoger in het land verspreidt.

Omdat een nest van de Aziatische hoornaar in het najaar tot 150 nieuwe koninginnen kan voortbrengen, die het jaar erop zelf weer nieuwe nesten kunnen stichten, is het vooral belangrijk om deze nesten te vinden en te verdelgen.

Zendertjes en lokkasten

Daar zijn verschillende methodes voor. In Limburg werd bijvoorbeeld een nest opgespoord door een gevangen hoornaar uit te rusten met een zendertje.

Imkers in Noord-Holland pleiten voor het gebruik van lokkasten, schrijft NH Nieuws. "Er zit een lokstof in dat kastje", zegt imker Lemmers tegen de omroep. "Daar kun je de koninginnen mee vangen. En elke koningin die je vangt, scheelt zo'n acht- a negenhonderd hoornaars."

Hoe de opkomst van de Aziatische hoornaar de bijen én de Nederlandse natuur bedreigt, leggen we uit in deze video:

Waar de Europese hoornaar vooral muggen en vliegen eet, valt de Aziatische variant bijen aan. En dat kan een bedreiging worden voor mensen.
Lees meer over
BijenBiodiversiteitEditie NL Link in bio