Opnieuw meer meldingen seksueel wangedrag door zorgverleners

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt steeds meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk nog veel hoger dan het aantal meldingen, 'alleen het topje van de ijsberg komt steeds iets meer boven water', zegt de inspectie.
Toch wil dat niet per se zeggen dat er daadwerkelijk meer wangedrag is, het kan ook zijn dat slachtoffers dit eerder melden, zo zegt de IGJ.
In totaal ontving de IGJ vorig jaar 330 meldingen, bijna elke dag een dus. Ten opzichte van 2022 is dat een flinke toename, toen er 240 gevallen bekend waren. In 2021 kreeg de inspectie 180 meldingen en in 2020 waren het er 130. De cijfers zijn afgerond op tientallen.
De meeste meldingen komen uit de gehandicaptenzorg. Het aantal meldingen daar is verdubbeld, van vijftig in 2022 naar honderd afgelopen jaar. In de geestelijke gezondheidszorg is het aantal meldingen gestegen van ongeveer vijftig tot circa zeventig.
In de zogenoemde eerstelijnszorg, waar mensen zonder verwijzing naartoe kunnen, steeg het aantal meldingen van veertig naar zestig. Volgens de IGJ gaat het vooral om fysiotherapeuten. Onder eerstelijnszorg valt bijvoorbeeld ook de huisarts of de tandarts.
Meldingen vaak over mannen
Ongeveer driekwart van de vermoedelijke plegers is man, ongeveer driekwart van de slachtoffers is vrouw. Volgens de inspectie kan het grensoverschrijdende gedrag variëren van seksueel getinte opmerkingen en appjes, ongewenste aanrakingen, onnodig lichamelijk onderzoek en seksueel contact (ook als dat wederzijds gewenst is), tot zelfs aanranding en verkrachting.
Zorgverleners mogen nooit een relatie hebben met een cliënt, omdat die vaak afhankelijk is. Als dit toch gebeurt, is het de fout van de zorgverlener, ook als het initiatief van de patiënt kwam en die zelf volledig instemt.
De inspectie zegt 'over een klein aantal zorgverleners' ook in vorige jaren meldingen te hebben gekregen.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.