'Driekwart weggebruikers gebruikt telefoon achter het stuur'

Even snel een appje sturen, Instagram checken of een foto of video maken: inmiddels zou 75 procent van de verkeersdeelnemers zich weleens schuldig maken aan het gebruik van de telefoon achter het stuur.
Dit geldt voor zowel auto- als fietsbestuurders, blijkt uit een nieuw rapport van de SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek. Interpolis liet het instituut hiernaar onderzoek doen, schrijft het AD.
10 procent hoger
Het onderzoek zou iedere twee jaar uitgevoerd worden, waardoor duidelijk werd dat het telefoongebruik bijna 10 procent hoger ligt dan zes jaar geleden.
Hoeveel effect dit heeft op de verkeersveiligheid is niet bekend, schrijft de krant. Er zouden slechts schattingen zijn, die aangeven dat er tientallen tot ruim honderd dodelijke verkeersongevallen plaatsvinden per jaar als gevolg van de afleiding die dit telefoongebruik veroorzaakt.
Een op de vijf automobilisten zou de telefoon gebruiken om te vergaderen tijdens het autorijden en een op de acht fietsers zou aan het gamen zijn op het moment dat ze ergens naartoe fietsen.
En niet alleen op de fiets wordt er gegamed, ook van de autobestuurders zegt 11 procent zich hieraan schuldig te maken. Daarnaast maakt een op de drie automobilisten foto's tijdens het rijden, van de fietsers doet een op de drie dit.
Jonge automobilisten
Van alle autobestuurders zouden degenen tussen de 18 en 24 jaar het vaakst hun telefoon erbij pakken. Volgens de SWOV reden tot zorg, omdat automobilisten in deze leeftijdscategorie sowieso al een hoger ongevalsrisico hebben.
Dit zou te maken hebben met de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn en het niet zo goed kunnen inschatten van gevaar.