Protesten Israël

78-jarige oom al halfjaar gegijzeld door Hamas: 'Gevangen in een rattenhol'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Website Bring Them Home Now/Getty Images78-jarige oom al halfjaar gegijzeld door Hamas: 'Gevangen in een rattenhol'
RTL

Duizenden mensen gingen de afgelopen dagen de straat op in Tel Aviv en Jeruzalem om te protesteren tegen premier Benjamin Netanyahu. Ze eisen de terugkeer van alle gijzelaars en roepen op tot nieuwe verkiezingen. Zahiro-Shahar Mor, wiens oom nog steeds vastzit in Gaza, zegt dat Israël het publiek misleidt. "Israël is druk bezig met allerlei politieke spelletjes, terwijl de gijzelaars wegkwijnen in een of ander rattenhol in Gaza."

Het zijn de grootste protesten in Israël sinds het begin van de oorlog op 7 oktober tegen Hamas. Demonstranten zijn boos op Netanyahu en zijn regering omdat die er niet alles aan zouden doen om de gijzelaars terug te krijgen.

Netanyahu's beleid komt steeds meer onder druk te staan. Zahiro-Shahar Mor zegt tegen CNN dat hij drie maanden geleden voor het laatst iets heeft gehoord over zijn 78-jarige oom Abraham Munder. "We weten alleen dat hij waarschijnlijk is verplaatst. Hij bevindt zich nu dieper in een tunnel. We weten van de mensen die zijn vrijgelaten dat de luchtvochtigheid daar verschrikkelijk is en er geen hygiëne is."

134 gevangenen, onder wie 35 vermoedelijk dood

Op 7 oktober werden in totaal 253 Israeli's en buitenlanders door Hamas ontvoerd naar de Gazastrook, onder wie kinderen, vrouwen en ouderen. Volgens Israël houdt Hamas sinds maart 99 gijzelaars en 35 lichamen vast. Op 30 november vorig jaar, de laatste dag van het staakt-het-vuren, waren 105 gijzelaars vrijgelaten, onder wie 81 mensen uit Israël, 23 Thais en één Filipijn. Vier gijzelaars werden voor die tijd al vrijgelaten. Drie gijzelaars zijn gered door het leger. De lichamen van elf gijzelaars zijn geborgen, onder wie drie die per ongeluk door het leger waren gedood.

Een van de vrijgekomen gijzelaars was Ofir Engel, die via een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit kreeg. Hij zat 54 dagen in gevangenschap. In de video hieronder vertelt hij over de gijzeling door Hamas:

"Ik had mezelf beloofd dat ik niet zou huilen, maar één keer brak ik. De laatste week was echt overleven."

De Israëlische regering heeft vanaf het begin van de oorlog gezegd dat er twee doelen zijn: Hamas verslaan en zorgen dat de gijzelaars vrijkomen. 

Wegkwijnen in rattenhol

Volgens Zahiro-Shahar Mor helpt de oorlog zoals die op dit moment in Gaza wordt gevoerd de gijzelaars op geen enkele manier. "Israël probeert ons ervan te overtuigen dat die twee doelen hand in hand gaan, maar geen van beiden wordt gerealiseerd. Israël is druk bezig met allerlei politieke spelletjes, terwijl de gijzelaars wegkwijnen in een of ander rattenhol in Gaza."

Sommige families van de gijzelaars protesteren niet. "Er heerst een sterk idee van: maak alsjeblieft niet te veel lawaai, anders kan je familielid lager op de lijst komen zodra die is samengesteld", zegt hij. "Er komt veel druk vanuit het kabinet. Ministers verwoorden deze gedachten; wees stil, speel mee. Kom met ons mee naar delegaties en ontmoet de VN, en oefen vervolgens druk uit op externe spelers. Maar zeg niets dat in tegenspraak is met de officiële regeringslijn. En het Israëlische publiek wordt enthousiast gemaakt: samen zullen we winnen. Maar we winnen helemaal niet."

In Israël gingen de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Netanyahu's beleid.© GettyImages
In Israël gingen de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Netanyahu's beleid.

Na het uitbreken van de oorlog op 7 oktober kwam de protestbeweging tegen Netanyahu's omstreden hervormingen grotendeels stil te liggen; voor die tijd werd maandenlang vrijwel elke week geprotesteerd. Afgelopen weekend en gisteren gingen opnieuw duizenden Israëliërs de straat op. 

Volgens de demonstranten zou Netanyahu een akkoord met Hamas over een staakt-het-vuren en een bijbehorende gevangenenruil in de weg staan.

Reactie Netanyahu

Netanyahu wees afgelopen zondag de eis van de demonstranten voor nieuwe verkiezingen af. Hij betoogde dat dergelijke verkiezingen het land maandenlang plat zouden leggen, vooral omdat de oorlog met Hamas in de Gazastrook zich in een cruciale fase bevindt. Ondanks felle internationale kritiek herhaalde hij zijn standpunt dat een grondoffensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, noodzakelijk is om Hamas te verslaan.

Twee weken geleden spraken drongen de 27 EU-leiders erop aan om af te zien van een grootschalig grondoffensief in Rafah. Premier Rutte zei er onder andere dit over:

De Europese Unie roept Israël op om een onmiddellijke humanitaire gevechtspauze in te gelasten in Gaza.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuOorlog tussen Hamas en IsraëlDemonstratiesIsraël