Mogelijk heel bijzonder weerrecord: 'Maar over 10 jaar is dit heel normaal'
Het wordt vandaag een zonovergoten zomerse dag, met lokaal mogelijk zelfs 26 graden. Het wordt ook een dag voor in de geschiedenisboeken, want er kunnen vele records sneuvelen.
Het record dat er zeker aan gaat is het temperatuurrecord van 6 april voor De Bilt, het zogeheten datumrecord. Dat staat nu op 23 graden, en in De Bilt wordt het zeker warmer dan dat, weet meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Maar komt er ook een landelijke zomerse dag?
Maar datumrecords sneuvelen wel vaker. De grote vraag is of ook de 25 graden in De Bilt gehaald gaat worden. Dat zou namelijk een wel heel bijzonder record betekenen.
25 graden in De Bilt betekent namelijk een officiële 'zomerse dag'. En dat gebeurde in Nederland nooit eerder dan op 14 april. In het jaar 2007 was dat het geval.
Saharastof komt eraan
Lokaal kan het zelfs 26 graden worden, in het zuiden van ons land uiteraard. Maar een record wordt dat niet, want de vroegste lokale zomerse dag staat genoteerd in 1968. Toen werd het in het oosten van Brabant en Noord-Limburg zelfs op 29 maart al warmer dan die magische grens. Maar nog steeds: "Er zijn maar vier lokale zomerse dagen geweest die vroeger vielen dan 6 april", zegt Middendorp.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hoeveel records er sneuvelen, ligt in grote mate aan sluierbewolking die ook over Nederland trekt. Ook hangt er zogenoemd Saharastof boven ons land. Het kan de temperatuur net een beetje dempen.
Niet los te zien van klimaatverandering
Het zal je niet verbazen, maar de temperaturen zijn heel wat hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Normaal is 12,5 graden. Middendorp: "De eerste landelijke zomerse dag in De Bilt valt gemiddeld op 13 mei. De eerste lokale zomerse dag, ergens in Nederland, valt in het huidige klimaat gemiddeld op 1 mei."
Nu gaat dat laatste dus vandaag al gebeuren. En dat valt niet los te zien van klimaatverandering. Middendorp stelt dat we aanschurken 'tegen de hoogst haalbare temperaturen voor deze tijd van het jaar'.
'Over 10 jaar is dit de normaalste zaak van de wereld'
Middendorp: "Eén warme dag wordt niet per se veroorzaakt door klimaatverandering. Vroeger schoot het kwik ook wel eens bij toeval uit z'n slof. Wel is het zo dat het opwarmende klimaat ervoor zorgt dat het steeds vaker en vroeger in het seizoen bijzonder warm kan worden. Nu is het nog zo dat de eerste 25 graden op 1 mei wordt waargenomen in Nederland. Over 10 jaar is het door klimaatverandering de normaalste zaak van de wereld dat de eerste plaatselijke 25 graden al in april valt."
Het wordt in Nederland vandaag zo'n 12 graden warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Maar in andere delen van Europa is het nog extremer. In Zuid-Duitsland wordt het zo'n 16 graden warmer dan normaal voor de tijd van het jaar, zoals je kunt zien in de grafiek hierboven. De kleuren in de kaart zie je terug onderin, daar zie je hoeveel graden het zaterdagmiddag warmer wordt dan normaal.
Warme lucht uit het zuiden
Velen vinden het natuurlijk niet erg. Een dag met zon en hoge temperaturen, klinkt als muziek in de oren voor de mensen die de regen wel zat zijn. Hoe het komt? Warme lucht uit het zuiden komt Europa binnen, en brengt dus ook dat Saharastof in beweging.
Voor de zonaanbidders nog wel een tip: geniet met volle teugen, want het wordt vanaf zondag meteen een stuk minder.