'Waarom doen mijn ogen pijn?' Mensen googelen zich suf na eclips

"Mijn ogen voelen gek na de eclips", "Mijn ogen doen pijn, na gebruiken van eclipsbril" en: "Waarom doen mijn ogen pijn na de eclips?" Kort na de zonsverduistering in Midden- en Noord Amerika googelen mensen massaal op deze woorden.
En niet alleen wordt erop gegoogeld. Mensen laten op sociale media ook weten last te hebben van de eclips, en het kijken naar de zon, die door de maan op sommige plekken even helemaal niet meer te zien was.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Kijken naar de zon is niet zonder risico. Iedereen die dat probeert, komt daar binnen de kortste keren op terug. Maar bij een zonsverduistering, tja, dan is het zonde om het niet te doen. Daarvoor zijn er eclipsbrillen.
Je netvlies kan snel beschadigd raken
Ruimtevaartorganisatie NASA vertelt op de eigen site waarom het zo gevaarlijk is in de zon te kijken. "Het oppervlak is zo helder dat het voldoende licht produceert om netvliescellen te beschadigen. Het duurt een paar seconden voor dit gebeurt."
De beelden van de zonsverduistering nog niet gezien? In deze video zie je ze:
Volgens NASA moet je er nooit vanuit gaan dat je wel snel genoeg weg kunt kijken om permanente schade te voorkomen. "Omdat ieder persoon anders is wat betreft de gevoeligheid van het netvlies." Oogarts Tjeerd de Faber bevestigt dat verhaal: "Als je onbeschermd in de zon kijkt, kun je brandplekken op je netvlies krijgen. Dat is niet onschuldig, net als een laserpen kan dat zorgen voor gaatjes in je netvlies."
En dat kan ook al gebeuren als je niet de héle zon in je blikveld hebt. "In gebieden waar de eclips niet volledig was, maar bijvoorbeeld half, ben je toch geneigd om te kijken. Dan kun je ook klachten krijgen."
Het NASA-advies is om ofwel een goed uitgeruste telescoop te gebruiken, of een zonnekijkbril.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar zelfs mensen die mét zo'n bril keken, klagen nu soms over last aan de ogen. De Faber denkt dat dat ook een beetje een hype is. "Waarschijnlijk zal het zo'n vaart niet lopen. In heel veel gevallen zal dat snel over zijn."
Ook volgens oogarts Avnish Deobhakte uit New York hebben deze mensen waarschijnlijk geen heel groot probleem. "Je kunt hoofdpijn hebben, maar als daar geen problemen met het zicht bij zitten, komt het hoogstwaarschijnlijk goed", zei hij tegen Time.
'Lijkt alsof je lange tijd in het donker naar een scherm hebt gekeken'
Je krijgt volgens deze arts last omdat je langere tijd focust op iets in de verte, dat kan je oog belasten, zegt hij. "Door de eclipsbril verwijden de pupillen. Het lijkt erg op wanneer mensen in het donker lange tijd naar een scherm staren."
Hij heeft goed nieuws. In de meeste gevallen zouden de hoofd- en oogpijn na een paar uur weer moeten verdwijnen. "Dit zal voorbijgaan."