EU verbiedt kunstmatige smaak rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden de EU-lidstaten.
Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen, dus het kan even duren voor de producten zijn aangepast.
Ook in salami en bierworstjes
Het gaat om aroma's die worden toegevoegd om de worst naar rook te laten smaken. Niet om het ambachtelijk roken, wat ook gebeurt. De aroma's worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld salami, bierworstjes, barbecuesaus, pulled pork en gerookte amandelen.
Ambachtelijk roken gaat heel anders, hoe dat gaat zie je in onderstaande video:
Het verbod heeft te maken met de manier waarop het rookaroma wordt gemaakt. Er wordt namelijk hout verbrand en de rook die daarbij vrijkomt wordt opgevangen en omgezet in een vloeibare substantie. "Als je alle gifstoffen eruit haalt, hou je alleen water over", zei voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer eerder deze week tegen RTL Nieuws.
'Er zit behoorlijk wat troep in'
Om de smaak te behouden blijven er dus enkele giftige stoffen over. Die stoffen zitten bijvoorbeeld ook in de zwarte stukjes die op vlees verschijnen als je het iets te hard braadt op de barbecue.
"Er zit behoorlijk wat troep in", vervolgt Velzeboer. En dat is precies de conclusie die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) ook heeft getrokken. Die giftige stoffen zijn namelijk genotoxisch, wat betekent dat ze je DNA kunnen aantasten en kunnen leiden tot bijvoorbeeld kanker, erfelijke aandoeningen en onvruchtbaarheid. En daarom komt er nu dus een eind aan.