Wereldleiders zetten Israël onder druk na 'afschuwelijke' aanval Rafah
Na de aanval van Israël op een tentenkamp in Rafah zondagavond reageert de internationale gemeenschap geschrokken. Er ontstond na de aanval een grote brand en minstens 45 Palestijnen werden gedood door de aanval en het daaropvolgende vuur. Het is een van de ergste aanvallen in Gaza sinds maanden. Zal voor bondgenoten van Israël nu echt de maat vol zijn?
Demissionair premier Mark Rutte noemt de beelden 'afschuwelijk'. Op video's die op sociale media rondgaan is vooral paniek te horen en te zien. In het vuur halen mensen wanhopig brandende platen neer, op zoek naar buren en familieleden die ze kunnen redden. Mensen halen compleet verkoolde lichamen uit het smeulende puin. Op een video is te zien hoe een man een kind vasthoudt zonder hoofd. Vooral vrouwen en kinderen zijn omgekomen, melden hulporganisaties.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een spoedzitting in verband met de aanval, zeggen diplomaten tegen persbureau AFP.
'Safe zone' niet veilig
De door Hamas geleide lokale autoriteiten verwachten dat het dodental nog oploopt. Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, maar de ziekenhuizen in de regio kunnen het aantal bijna niet aan.
De explosie vond gisteravond iets na 22.00 uur plaats in Tal Al-Sultan, een door Israël aangemerkte zogenaamde 'veilige zone' voor Palestijnse ontheemden. Er bevinden zich daar veel families in tentenkampen die onder meer gevlucht zijn uit de zuidelijke grensstad Rafah, waar Israël onlangs is begonnen met aanvallen.
"Het is een klein gebied waar zeer geïmproviseerde tenten heel erg dicht op elkaar staan", zegt RTL-verslaggever in het Midden Oosten Pepijn Nagtzaam. "Dat zijn geen strakke tenten, soms enkel wat doeken gespannen tussen auto's en hier en daar wat draden van een brandstofgenerator. Dat de brandschade op zo'n plek erg groot zal zijn, is evident."
Ooggetuigen vertellen aan persbureau Reuters hoe de hele wijk is verbrand. Volgens het Israëlische leger lag het getroffen gebied net buiten de aangewezen safe-zone.
Door de gruwelijkheden lijkt er een nieuwe grens te zijn bereikt bij de internationale gemeenschap. Die reageert hard: Qatar, het land dat helpt met bemiddelen tussen Hamas en Israël, waarschuwt dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor de onderhandelingen over een eventueel bestand. De Palestijnse VN-vluchtelingenorganisatie noemt de Gazastrook 'de hel op aarde'.
Onderhandelingen opgeschort
Hamas liet eerder op de avond zelf ook weten de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en vrijlating van de gijzelaars op te schorten. Dat terwijl de gesprekken juist deze week weer zouden worden opgestart.
Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook met Israël om de tafel zit tijdens onderhandelingen, roept op dat Israël gehoor moet geven aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ). Vorige week vrijdag spraken rechters van het ICJ, het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties, dat het offensief in Rafah moest worden stopgezet.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
En daar sluiten veel landen zich bij aan. Zo riepen vandaag ook Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot op dat de Israëlische aanvallen op Rafah moeten stoppen. Het Nederlandse kabinet schaarde zich achter de ICJ-uitspraak, en Rutte wil dat Netanyahu dit naleeft.
Volgens advocaat Geert-Jan Knoops moet een land formeel de uitspraken van ICJ respecteren. Maar er is maar een beperkte mogelijkheid om een uitspraak ook echt af te dwingen, laat Knoops desgevraagd weten aan RTL Nieuws.
EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt 'geschokt' te zijn en roept op dat Israël ter verantwoording. Borrell en andere EU-ministers hebben vandaag ingestemd om hulp te bieden aan de grens bij Rafah voor het Palestijnse volk. De drie Europese landen die onlangs de Palestijnse staat formeel hebben erkend, Noorwegen, Ierland en Spanje, hebben zich ook fel uitgesproken tegen de aanval in het tentenkamp.
Volgens Amnesty International zijn er 32 kinderen omgekomen bij de aanval en de daaropvolgende brand. De mensenrechtenorganisatie noemt het een oorlogsmisdaad.
De aanval kwam uren nadat Hamas vanuit Rafah acht raketten op Tel Aviv had afgevuurd. Dat was de eerste langeafstandsaanval van Hamas sinds januari. Na de aanval op het tentenkamp zei het Israëlische leger daar twee Hamas-leiders – Yassin Rabia en Khaled Nagar – te hebben 'geëlimineerd'.
Verweer Israël: fout
Het leger beweert dat het een 'precisieaanval' was, waarbij eigenlijk geen burgerdoden zouden moeten vallen. Premier Netanyahu noemde de doden later in een persconferentie 'tragische pech'. Hij zegt dat het leger het incident gaat onderzoeken.
Advocaat Knoops zegt dat het waarschijnlijk is dat ook de aanklager van het Internationaal Strafhof het incident in zijn onderzoek zal meenemen, en dan zal onderzoeken of het een 'tragische' fout was. "Als dit inderdaad het geval is, zou er geen sprake zijn van een oorlogsmisdrijf”, aldus Knoops.
Midden Oostenverslaggever Nagtzaam denkt niet dat de ramp van gisterenavond in het tentenkamp de druppel zal zijn voor de steun van bondgenoten van Israël. "Ik denk dat het vrij helder is: er is geen druppel voor de internationale gemeenschap. Mark Rutte bijvoorbeeld zei eerst tegen Israël dat een offensief op Rafah 'niet zonder gevolgen zou blijven', maar dat is het toch gebleven. Inmiddels zijn er bijna een miljoen mensen op de vlucht, is er een groot offensief en nog is de rode lijn blijkbaar niet bereikt."
Volgens Nagtzaam zetten andere landen Israël wel steeds meer onder druk. "Maar als men er nu geen consequenties aan verbindt, weet ik ook niet wanneer dan wel."