Ondanks kritiek

Tanks rijden door centrum Rafah: 'Israël niet van plan te stoppen'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© GettyTanks rijden door centrum Rafah: 'Israël niet van plan te stoppen'
RTL

Israëlische tanks hebben voor het eerst het centrum van Rafah bereikt. De stad in het zuiden van de Gazastrook, waar momenteel hard wordt gevochten, is volgens Israël het laatste bolwerk van Hamas.

Ondanks grote internationale druk op Israël om zijn militaire operatie te stoppen, gaat Israël stug verder. Het Israëlische leger voerde vandaag voor de tweede dag op rij aanvallen uit op Rafah, waar het met tanks en drones is doorgedrongen tot dichtbevolkte stadswijken in het hart van de stad.

Waar wereldleiders en bondgenoten aandringen tot een staakt-het-vuren om meer burgerslachtoffers te voorkomen, stuurt Israël extra gevechtstroepen naar de zuidelijke Gazastrook. Hoeveel soldaten precies worden ingezet, maakt het Israëlische leger niet bekend.

Het Israëlische leger ziet Rafah als een cruciale toegangspoort voor wapens die vanuit Egypte naar de Gazastrook worden gesmokkeld. "Israël valt aan met vernietigende kracht en Hamas schiet ook zeker terug", zegt Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam. "Op Arabische mediakanalen zijn veel beelden te zien van Hamas dat raketten afvuurt op Israëlische tanks en soldaten. Er wordt hard gevochten."

Dit weekend kwamen zeker 45 mensen om het leven bij een Israëlische luchtaanval op een Palestijns tentenkamp in de wijk Tel Al-Sultan in het westen van Rafah. Duizenden mensen zijn hier juist naartoe gevlucht vanuit de oostelijke delen van de stad, waar Israëlische troepen ruim twee weken geleden hun grondoffensief zijn begonnen.

Op satellietbeelden is de verwoesting zichtbaar in het vluchtelingenkamp, waar na de inslag een grote brand woedde:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Israëlische leger verklaarde zondagavond dat het ging om een aanval 'met behulp van precisiemunitie' om twee hooggeplaatste Hamas-commandanten van Hamas uit te schakelen. Pas nadat grote internationale verontwaardiging uitbrak over het bloedbad, sprak de Israëlische premier Netanyahu een dag later van een 'tragische fout' en beloofde een onderzoek.

Ondertussen gaat het grondoffensief verder. "Israël kamt letterlijk de hele Gazastrook uit", zegt Nagtzaam. "Net als eerder bij Gaza-Stad en Khan Younis wordt Rafah nu omsingeld. Vervolgens wordt met behulp van drones met camera's stadwijken in kaart gebracht en wordt de stad wijk voor wijk en straat voor straat uitgekamd. Tot ze tegenstanders vinden die terugschieten. Vervolgens schiet het Israëlische leger net zo lang door tot zij zijn uitgeschakeld."

Een groot verschil met de eerdere offensieven bij Gaza-Stad en Khan Younis is dat er nu geen veilige plekken meer zijn voor burgers om naartoe te vluchten. Mensen zitten samengehokt in vluchtelingenkampen op een klein strook land, waardoor burgerslachtoffers onvermijdelijk zijn. Precies waar vooraf zo voor werd gevreesd.

De (schokkende) beelden van de dodelijke luchtaanval op het kamp in Rafah:

Premier Netanyahu heeft meermaals verklaard dat hij zijn troepen pas terugtrekt zodra Hamas volledig is uitgeschakeld. "Dat is een onmogelijke opdracht omdat Hamas ook een politieke en culturele beweging is", zegt Nagtzaam. "In Gaza-Stad en bij Jabalia, een groot vluchtelingenkamp in het noorden van Gaza, duiken bovendien Hamas-militanten alweer op. Ze zitten daar nog steeds, ook al is het hele gebied grotendeels kapotgeschoten."

Druk om door te gaan

Netanyahu voelt nog altijd de druk vanuit zijn regering om het offensief door te zetten. "Degenen die eisen dat de staat Israël de oorlog stopt, eisen dat de staat zelf besluit op te houden te bestaan. Wij zullen daar niet mee akkoord gaan", schreef de ultranationalistische minister Bezalel Smotrich vrijdag op berichtendienst X. "Als we onze wapens neerleggen, zal de vijand de bedden van onze kinderen en vrouwen in het hele land bereiken." 

Smotrich, waarschuwde vorige maand nog dat hij de regering van Netanyahu zal laten vallen, mocht Israël de grondaanval op Rafah afblazen. De omstreden politicus van Netanyahu's coalitiepartner Religieus Zionisme maakte er geen geheim van dat hij ook voorstander is van het annexeren van de gehele Westelijke Jordaanoever, waar Israël nederzettingen blijft bouwen die volgens het internationaal recht illegaal zijn.

Lees meer over
Benjamin NetanyahuIsraëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlHamasVluchtelingenRaketaanvalIsraël