Nieuwe cijfers

Meer verwaarloosde katten en honden, vooral door hoge kosten dierenarts

·Aangepast:
© Bron: RVOMeer verwaarloosde katten en honden, vooral door hoge kosten dierenarts
RTL

Steeds meer honden en katten raken verwaarloosd omdat hun baasjes de stijgende kosten voor de dierenarts niet meer kunnen of willen betalen. Het aantal zaken over katten steeg in twee jaar tijd met 22 procent, over honden met 15 procent. Dit stelt de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) in zijn jaarverslag over 2023, vandaag gepubliceerd.

Soms is de situatie zo zorgelijk dat huisdieren bij hun baasje zijn weggehaald. Het gaat dan om katten die rondlopen in hun eigen uitwerpselen, sterk vermagerde pups, of honden die zo dik zijn dat ze amper op hun eigen poten kunnen staan. 

Pups in luier  

Een inspecteur schrijft: "Ik zag dat er geen tanden meer in de bek van de hond aanwezig waren. Ik voelde tevens dat de hond mager was, ik voelde de ribben en de heupbotten uitsteken." En een andere inspecteur zag tot zijn verbazing honden in luiers, omdat ze niet werden uitgelaten: "Op dat moment zag ik verschillende honden, die alle een luier droegen, sommige in combinatie met een romper. Ook in deze kamer rook ik een enorme stank van ammoniak."  

Pups op bed met luier om© Bron: RVO
Pups op bed met luier om

In totaal zijn vorig jaar 1371 huisdieren in bewaring genomen. De dieren worden dan naar een geheime, veilige plek gebracht. Dit blijkt uit inspectierapporten en cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij overheidsdienst RVO.  

De RVO ziet er samen met de Landelijke Inspectiedienst op toe dat eigenaren van huisdieren zich aan de wet houden. Zo moet een hok schoon zijn en moeten zieke dieren een medische behandeling krijgen. In de meeste gevallen blijft het bij een waarschuwing of wordt gedreigd met een boete. De eigenaar krijgt dan de kans de situatie te verbeteren. Het gaat hierbij om zowel fokkers als particulieren.  

Honden bovenop elkaar gepakt in kooi© Bron: RVO
Honden bovenop elkaar gepakt in kooi

Het aantal keren dat de inspectie moest uitrukken voor een verwaarloosde hond steeg in 2023 naar 2760. Twee jaar geleden waren dat er nog 2403, meldt de LID. Voor katten steeg dit naar 1957. In 2021 was dit nog 1638 keer.  

"Direct na corona zagen we in ons land vooral dat konijnen en knaagdieren massaal gedumpt werden en in dierenopvangen terechtkwamen", zegt hoofd van de inspectiedienst Marc Jacobs. 'Nu treffen onze inspecteurs vooral veel honden en katten aan die tussen de wal en het schip vallen bij eigenaars die de zorg niet meer kunnen of willen opbrengen.'  

Dierenarts te duur  

Inspecteurs zien steeds vaker mensen die met hun huisdier 'in de knel' zitten, zegt Jacobs. "Ze hebben impulsief een hond of kat aangeschaft in coronatijd voor het gezelschap en niet nagedacht over de zorg voor het huisdier na de crisis", licht hij toe. Een bezoek aan een dierenarts blijkt voor sommige eigenaars bovendien een onneembare financiële drempel vanwege de fors gestegen prijzen voor behandeling.  

Een woordvoerder van de RVO geeft aan: " Mensen hebben openstaande rekeningen bij de dierenarts en kunnen hun dier niet laten behandelen voordat die betaald zijn. In de handhaving komen wij dan ook dieren tegen die ernstig aangetast zijn in hun gezondheid, wat voorkomen had kunnen worden als men op tijd naar een dierenarts was gegaan." 

Lees meer over
Link in bioEditie NL Link in bio