400 miljoen boete

Moeder in VS krijgt 95 miljoen schadevergoeding van babymelkproducent

Door RTL Nieuws / Reuters··Aangepast:
© Archieffoto / Getty ImagesMoeder in VS krijgt 95 miljoen schadevergoeding van babymelkproducent
RTL

Een Amerikaanse producent van babymelk moet 495 miljoen dollar (bijna 456 miljoen euro) betalen, waarvan 95 miljoen schadevergoeding, om het verzwijgen van de risico's bij het drinken van babymelk. De zaak was aangespannen door de moeder van een meisje dat een ernstige darmontsteking opliep.

Het gaat om Similac Special Care 24, die wordt geproduceerd door het bedrijf Abbott Laboratories. Die babymelk is speciaal voor te vroeg geboren baby's.

De zaak was aangespannen door Margo Gill. Haar dochter Robynn, die prematuur geboren was, had deze melk gedronken. Het meisje kreeg de ziekte NEC, een ernstige darmontsteking. Ook zou de baby een hersenbeschadiging hebben opgelopen.

Tekort babymelkpoeder in VS zet moeders tot doe-het-zelven: kinderartsen zijn tegen
Lees ook

Tekort babymelkpoeder in VS zet moeders tot doe-het-zelven: kinderartsen zijn tegen

Een jury in de staat Illinois oordeelde dat Abbott Laboratories de familie 95 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen, en legde het bedrijf nog een 400 miljoen dollar boete op. De jury was niet unaniem in het oordeel, maar dat is in dit soort zaken ook niet nodig.

'Ze had al gezondheidsproblemen'

"Bedrijven moeten eerlijk zijn over hun producten. Over de voor en de nadelen ervan", zegt de advocaat van de vrouw die de zaak had aangespannen. "Als er risico's kleven aan het gebruik van babymelk voor premature baby's, dan moeten ouders daarvan op de hoogte zijn."

Het bedrijf Abbott is het niet eens met het oordeel van de jury en gaat in beroep. Het zegt dat het meisje dat ziek werd al gezondheidsproblemen moet hebben gehad voor het drinken van de melk.

Meer dan 1000 schadeclaims

Abbott zegt dat haar babymelk een van de weinige opties is voor prematuur geboren baby's, en dat dit soort zaken het leveren van het product in gevaar brengt. In de VS zijn meer dan 1000 schadeclaims tegen Abbott en andere producenten van babymelk ingediend.

Ook de NEC Society, een patiëntenorganisatie voor mensen die de ziekte krijgen, is niet blij met de rechtszaken. Volgens hen moeten beslissingen over het voeden van baby's 'aan het ziekenhuisbed en niet in de rechtszaal worden gemaakt'.