'In blinde paniek'

Paard Rosie in kritieke toestand na 'achtervolging scooters'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Capelse manegePaard Rosie in kritieke toestand na 'achtervolging scooters'
RTL

Een groepje ruiters is zich maandag 'kapot geschrokken'. Tijdens hun bosrit in Capelle aan den IJssel reden twee scooterrijders op de groep in. De paarden raakten in paniek, en een van hen, Rosie, ging ervandoor. De scooters achtervolgden haar en Rosie kwam in kritieke toestand weer bij de Capelse Manege aan, waar haar stal is. "Ze heeft de benen onder haar lijf vandaan gerend."

Normaal is Rosie een actief paard, nu kan ze nog maar amper op haar benen staan. "Het is zo zielig", zegt Helene van Zwienen, eigenaar van de manege. "Een paard kan zichzelf, in blinde paniek, letterlijk dood lopen. Het is een vluchtdier. En ze was doodsbang, in blinde paniek. Gelukkig kon ze de weg terug vinden naar haar stal."

Helene ziet het dier niet verslechteren, maar zegt ook: "We hebben nog geen bloeduitslagen binnen. Die moeten we afwachten."

Rosie wist, ondanks de paniek, haar stal terug te vinden.© Capelse manege
Rosie wist, ondanks de paniek, haar stal terug te vinden.

Nierbeschadiging

Het gaat volgens Van Zwienen om hoeveel enzymen Rosie in haar bloed heeft. "Die moeten afvalstoffen verwerken die uit haar lichaam moeten. Anders kan ze bijvoorbeeld nierbeschadiging oplopen, en eventueel overlijden. Haar lijf moet herstellen en de enzymen moeten zijn werk weer gaan doen." 

Rosie drinkt wel, maar mag even niet eten, op advies van de dierenarts: "Ze mag geen suikers want die kunnen de boel juist verergeren. Als de uitslagen beter zijn, dan mag ze wel weer eten. Ik hoop het zo voor haar. Ze was compleet over haar theewater toen ze bij onze manege werd gevonden."

De 16-jarige ruiter die op Rosie zat en halverwege haar vlucht viel, maakt het goed. "Wel geschrokken en blauw, van de val, maar dat is logisch."   

Verdrietig en boos

Helene is verdrietig om wat er gebeurd is, en boos. "Ze deden het expres, die twee jongens. Gaven extra gas. Nou, stoer hoor." Ze heeft een melding bij de politie gemaakt en kan over een week terecht voor aangifte. De politie Rotterdam, waar het bureau van Capelle aan den IJssel onder valt, zegt dat er nog geen officiële aangifte binnen is gekomen. 

Op Facebook heeft Helene inmiddels een signalement gedeeld van een van de verdachten: 'Hij had zwarte werkschoenen aan, is blond, dun en rond de 17 of 18 jaar oud'. "Het is een vage beschrijving", zegt Helene, "maar we moeten het proberen. Ik ben heel bang dat het weer gebeurt. Dit had dodelijk kunnen aflopen, ook voor de mensen die de paarden bereden." 

 

Lees meer over
DierenHuisdierenDierenwelzijnDierenmishandelingPaardPaardensportEditie NL Link in bio