Kunnen niet op Instagram

Instagram geblokkeerd in Turkije, onduidelijk waarom

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
Instagram geblokkeerd in Turkije, onduidelijk waarom
RTL

In Turkije kunnen inwoners op dit moment niet op Instagram. Het land heeft de toegang tot het socialmediaplatform vanochtend namelijk geblokkeerd. Het is onduidelijk waarom dat is gedaan.

De Turkse autoriteit voor informatietechnologie en communicatie meldde vanochtend dat ze Instagram in het land hebben geblokkeerd. Daarbij werd geen reden genoemd en het is ook niet duidelijk hoe lang de blokkade duurt.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse autoriteiten de toegang tot sociale media hebben geblokkeerd. Tussen 2017 en 2020 was Wikipedia bijvoorbeeld geblokkeerd vanwege twee artikelen die een link suggereerden tussen Turkije en extremisme.

'Censuur van posts Haniyeh'

Een hoge Turkse functionaris beschuldigde Instagram eerder deze week wel van 'censuur' van posts rond de dood van de politiek leider van Hamas Ismail Haniyeh. Mogelijk heeft de blokkade hier iets mee te maken.

Op X schreef Fahrettin Altun, hoofd communicatie van president Erdoğan, namelijk dat Instagram actief voorkomt dat mensen berichten posten met condoleances voor het overlijden van Haniyeh. Instagram meldt niet welk beleid daarmee geschonden wordt, stelde Altun. "Dit is censuur", zei hij.

Liquidatie Hamas-leider Haniyeh zet Midden-Oosten op scherp: 'Landen dreigen met wraak'
Lees ook

Liquidatie Hamas-leider Haniyeh zet Midden-Oosten op scherp: 'Landen dreigen met wraak'

Haniyeh werd in de nacht van woensdag op donderdag gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran. De Houthi-rebellen in Jemen, die sinds het begin van de oorlog in Gaza zich mengen in de strijd door schepen in de Rode Zee te beschieten, vinden dat Israël daarmee een 'terroristische misdaad' heeft begaan. Iran zweerde na de liquidatie wraak, en ook Rusland en Turkije veroordelen de actie.

Lees meer over
InstagramSociale MediaTurkije