Met het blote oog kijken naar noorderlicht: 'Nog even en het is gedaan met de pret'
Fotografen, zowel de professionele als de amateurs, trokken er massaal op uit vannacht: alles voor het noorderlicht. Maar dat licht was niet alleen met camera zichtbaar: óók met het blote oog was het goed te zien. "Nog even en het is gedaan met de pret."
De lucht boven het hoofd van Noorderlichtjager Wouter van Bernebeek in Nijmegen was enige tijd knalrood, vannacht. "Er was zelfs een moment, rond half 2 's nachts, dat je gewoon het héle landschap in die kleur zag oplichten. Fantástisch."
Het komt wel vaker voor dat het noorderlicht in Nederland te zien is, maar vaak zwak, en vooral met camera, weet Van Bernebeek. Een lange sluitertijd is dan van het grootste belang, zodat zo veel mogelijk licht wordt gevangen. "In mei dit jaar hadden we ook al zo'n piek dat het noorderlicht in Nederland goed te zien was met het blote oog. Vannacht was het ietsje minder goed te zien dan toen in mei, maar deze komt ook nog wel op een goede tweede plek."
Uniek
Sociale media liepen vol met prachtplaatjes. Dit wilde niemand missen. "Dat dat twee keer al is gebeurd dit jaar, is uniek", vervolgt Van Bernebeek. "De laatste keer dat het noorderlicht zo vaak zo goed te zien was, was in 2003. Maar toen waren er nog niet zulke goede camera's voor veel mensen binnen handbereik. En er waren ook nog geen mobiele telefoons. Dus nu is het zichtbaarder, ook door sociale media."
In onderstaande video legt onze verslaggever uit waarom het noorderlicht bij ons te zien is:
De inbox van Buienradar is vannacht 'ontploft', laat meteoroloog Amara Onwuka weten, 'het is niet normaal hoeveel moois we binnenkregen'. "Gisteravond zaten mijn collega's en ik er al over te appen, we hadden er zin in." Bij Onwuka regende het op het moment dat ze naar buiten ging om te kijken, maar de foto's 'maakten een boel goed'. "En ik moest vanochtend vroeg beginnen, om 5 uur, en onze afdeling zit op de derde verdieping. Dus vanuit daar zag ik het ook nog."
Het komt niet door klimaatverandering, maar door een actieve zon, weet Onwuka. Dat zit zo: er zijn nu regelmatig zonnestormen waardoor magnetische deeltjes met 'een rotgang' ons kant op geslingerd worden. Die buigen uiteindelijk af en daardoor ontstaat er een reactie waarbij licht wordt gegenereerd. "Bij de zuidpool noem je dat het zuiderlicht, bij de noordpool het noorderlicht."
Weer rustig
De zon is nog eventjes actief, en wordt daarna weer rustig, zegt Van Bernebeek. "Komende zomer is het weer voorbij met de pret, voor de komende tíén jaar. Zo loopt de cyclus van de zon. Je zult het noorderlicht soms nog wel kunnen zien met een goede camera en lange sluitertijd, maar het licht bewonderen met het blote oog... Daarvoor moeten we weer wachten tot, vermoedelijk, 2035."
Om niets te missen van het noorderlicht in Nederland, raadt Onwuka apps als de Aurora Notifyer aan, die gebruikers waarschuwt als er weer iets moois te zien valt. "Het voordeel van de komende maanden is wel dat het winter wordt, en de nachten daardoor langer duren, en je meer kans krijgt het te zien."
Van Bernebeek vindt het jammer dat het noorderlicht over een korte tijd niet meer zomaar vanuit de achtertuin te zien is. "Daarom haal ik af en toe een nachtje door, en ga ik totaal gesloopt het weekend in – nog even en het kan niet meer."