'Roltrap des doods'

Eén sigaret kost je 20 minuten van je leven, blijkt uit nieuw onderzoek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEén sigaret kost je 20 minuten van je leven, blijkt uit nieuw onderzoek
RTL

Ben je van plan om vanaf 1 januari te stoppen met roken? De conclusies van een nieuw Brits onderzoek kunnen je misschien net het laatste beetje motivatie geven dat je nodig hebt. Elke sigaret die je rookt blijkt namelijk je leven met gemiddeld 20 minuten te verkorten. Dat is een verdubbeling van wat eerder werd gedacht.

Een voorbeeld: stel jij rookt 10 sigaretten per dag en je stopt op 1 januari 2025 met roken. Dan heb je volgens de onderzoekers op 8 januari al het verlies van één hele dag van je leven voorkomen. Als je op 20 februari nog steeds bent gestopt, heb je voorkomen dat je een week korter leeft en op 5 augustus is dat een maand.

Een ander voorbeeld: 20 minuten korter leven per sigaret, betekent dat een pakje van 20 sigaretten je ongeveer zeven uur van je leven kost.

Verdubbeling

In 2000, 25 jaar geleden, werd voor het eerst een schatting gemaakt van hoeveel minuten je gemiddeld korter leeft door het roken van een sigaret. Het bekende en veel geciteerde onderzoek uit BMJ kwam toen op 11 minuten. 

Maar, die studie ging uit van een aantal aannames en werd bovendien gedaan met een dataset van enkel mannelijke rokers. Nu zijn er betere en meer actuele gegevens beschikbaar. Wetenschappers van University College Londen deden daarom een nieuw onderzoek, en voegden de nieuwe data en gegevens toe. De conclusie is een verdubbeling: gemiddeld leef je per sigaret 20 minuten korter.

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen leven gemiddeld 17 minuten korter per sigaret, en vrouwen 22 minuten. Ook benadrukken de onderzoekers dat het gaat om een gemiddelde over een grote groep. 

Sommige rokers leven lang en gezond, terwijl anderen al met 40 jaar ziektes krijgen die verband houden met roken en vervolgens overlijden. Ook zijn er verschillen in rookpatronen. De een inhaleert bijvoorbeeld diep en de ander neemt minder trekjes per sigaret. Eén ding is volgens de wetenschappers duidelijk: minderen helpt niet, alleen volledig stoppen. Hoewel nooit beginnen natuurlijk het beste is. 

"Ook die ene sigaret is niet zo onschuldig", zegt gezondheidswetenschapper Carlijn van der Aalst van het Erasmus MC, die het Britse onderzoek bekeek. Volgens haar zijn de uitkomsten van het nieuwe onderzoek betrouwbaar, omdat onderzoekers tegenwoordig veel betere dataverzameling kunnen doen en er überhaupt veel meer onderzoek naar roken wordt gedaan.

"Van één sigaret ga je niet direct dood. Maar vaak blijft het niet bij die ene", vertelt Van der Aalst. "Door de verslavende stoffen gaan mensen snel meer roken en houden dit jaren vol. Dan wordt het een stuk minder onschuldig en zijn de gevolgen te berekenen per die ene sigaret. Dat is tastbaar."

'Grote groep mensen leeft jaren korter'

"20 minuten lijkt misschien weinig, maar dat kan snel oplopen", zegt Van der Aalst. "Als je tussen de 15 en 20 sigaretten per dag rookt, kom je op hele andere aantallen uit. Reken maar door als iemand veertig jaar heeft gerookt. Je praat voor een hele grote groep mensen niet over uren of maanden korter leven, maar over jaren."

"De grote boodschap van dit onderzoek is dat het gevolg van roken pas later komt", legt Van der Aalst uit. "Ook die ene sigaret heeft al effect. Als je valt en iets breekt heb je direct een gevolg. Met roken is dat niet zo. Het gevolg van roken komt jaren later. Met het gegeven van 20 minuten koppel je het naar het nu."

Bijna 700.000 Nederlanders ziek door roken, blijkt uit nieuw onderzoek
Lees ook

Bijna 700.000 Nederlanders ziek door roken, blijkt uit nieuw onderzoek

Natuurlijk kun je denken: wat maakt die paar jaar korter leven nou uit? Ook daar hebben de onderzoekers een antwoord op. Rokers verliezen namelijk ongeveer evenveel gezonde jaren als totale levensjaren. 

Je leeft korter, en de jaren die je dan nog wel hebt aan het einde van je leven ben je niet gezond. 'Hoe eerder rokers van deze roltrap des doods afstappen, hoe langer en gezonder ze kunnen verwachten dat hun leven zal zijn', staat te lezen in de studie.

Jarenlang ernstig ziek

"Er zijn meer dan dertig ziektes die gerelateerd zijn aan roken", beaamt ook Van der Aalst. "Gemiddeld genomen komen de meeste gevolgen van roken op een latere leeftijd. Daar tegenover staat dat de meeste mensen voor hun 18e zijn begonnen met roken, vaak zelfs voor hun 15e levensjaar."

Daar kan de 68-jarige Chris Spaan uit Purmerend over meepraten. Hij was dertien jaar toen hij stiekem zijn eerste peuk opstak. Hij ondervindt nog dagelijks de hinderlijke gevolgen van zijn rookverslaving, vertelde hij eerder aan RTL Nieuws:

Chris kreeg COPD door roken. Als hij een paar passen loopt is hij al buiten adem.
Lees meer over
RokenKankerZiektes en aandoeningenLink in bio