Fransen blij om dood Le Pen, regering hekelt 'beschamende' straatfeesten

De dood van de voormalige radicaal-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen zorgde er gisteren voor dat mensen op meerdere plekken feestend de straat opgingen. De Franse regering reageerde vandaag daarop ontstemd.
Een woordvoerder erkende dat Le Pen 'compleet ongepaste uitspraken' heeft gedaan tijdens zijn leven, maar stelde ook dat de doden respect verdienen.
Le Pen, oprichter van het Front National, overleed gisteren op 96-jarige leeftijd. Daarop gingen in meerdere steden mensen feestend de straat op. Ze zongen, dronken champagne en schoten vuurwerk af. In Parijs waren borden te zien met teksten als 'de vuile racist is dood' en 'wat een prachtige dag'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau noemde dergelijke taferelen 'beschamend'. Hij schreef op sociale media dat het zeer ongepast is om 'te dansen op het graf' van een overleden man, zelfs als dat een politieke tegenstander is. Defensieminister Sébastien Lecornu kwam op de radio met een vergelijkbare reactie. Hij zei dat politiek voor de levenden is en vroeg om respect voor de doden.
Holocaust
Le Pen was bekend en omstreden sinds hij in 1972 zijn partij Front National oprichtte, een partij die bekendstond om uiterst rechtse standpunten. Zo pleitte Le Pen zijn leven lang voor invoering van de doodstraf en was hij fel gekant tegen immigratie. Le Pen werd meermaals veroordeeld wegens discriminatie en het ontkennen van de Holocaust.
Hij is de vader van de Franse politica Marine Le Pen, die hem opvolgde als leider van de partij in 2011. Van een aantal van de meest omstreden uitspraken van haar vader nam ze afstand. Het bekendste voorbeeld daarvan is dat Jean-Marie de Holocaust 'een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog' had genoemd.