Kleding en auto's mogelijk duurder: kabinet overweegt verhogen hoge btw-tarief

Het kabinet overweegt het hoge btw-tarief van 21 procent te verhogen naar 21,4 procent. Daarmee moet geld opgehaald worden om de geschrapte btw-verhoging op boeken, cultuur en media te betalen. Door dit tarief te verhogen worden onder meer kleding, streamingsdiensten en een nieuwe keuken of auto duurder.
Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van het AD dat die optie door het kabinet als het meest kansrijk wordt gezien. Maar een Kamermeerderheid, onder wie partijen als VVD en PVV, is tegen dit plan.
Verschillende opties
De afgelopen weken is staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen - verantwoordelijk voor de btw - langs alle betrokken Kamerfracties geweest om verschillende opties uiteen te zetten. Zo is er ook gesproken over het 'uniformeren' van het btw-tarief: zowel het hoge tarief van 21 procent als het lage tarief van 9 procent zou dan geschrapt worden en alles zou onder één tarief vallen van bijvoorbeeld 17 of 18 procent.
Maar omdat dat betekent dat onder meer boodschappen, die nu onder het lage tarief van 9 procent vallen, in een klap nog veel duurder zouden worden is dat een optie die veel partijen te ver gaat. Datzelfde lijkt te gelden voor een verhoging van alleen het lage btw-tarief van 9 naar 10 procent.
In het hoofdlijnenakkoord spraken PVV, VVD, NSC en BBB af om de btw op cultuur, media en boeken te verhogen van 9 naar 21 procent. Maar het verzet bij oppositiepartijen bleek zo groot dat gedreigd werd het hele Belastingplan, met daarin allerlei financiële maatregelen van het kabinet, in de Eerste Kamer weg te stemmen.
Op het nippertje sloot minister van Financiën Eelco Heinen daarom met oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SGP een deal: de voorgenomen btw-verhoging zou geschrapt worden. De 1,2 miljard die de verhoging zou moeten opbrengen zou wel ergens anders gevonden moeten worden, bij voorkeur door een andere btw-maatregel.
Versimpeling van het stelsel
Door verschillende oppositiepartijen werd toen de wens voor versimpeling van het btw-stelsel uitgesproken. Zo wordt vaak het voorbeeld genoemd van condooms die onder het lage tarief van 9 procent vallen, terwijl glijmiddel wordt belast tegen het hoge tarief van 21 procent. En het aantal voorbeelden is veel groter. Hoe de gewenste versimpeling met de verhoging naar 21,4 procent bereikt wordt, is onduidelijk.