Unieke proef: ongebruikte kankermedicijnen opnieuw verstrekt

Jaarlijks belandt er voor zo'n 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen in de prullenbak. Zonde, vindt het Radboudumc. Het universitair ziekenhuis begint daarom in het najaar een proef om dure kankermedicijnen die ongebruikt terugkeren te hergebruiken.
De reden van de verspilling is dat veel patiënten minder medicijnen gebruiken dan zij van de apotheek ontvingen, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of omdat het medicijn niet goed aanslaat. Tijdens de proef willen de onderzoekers samen met drie ziekenhuizen voorkomen dat die medicijnen in de kliko belanden.
"Veel ongebruikte geneesmiddelen zou je gewoon aan een andere patiënt kunnen geven. Maar de huidige wetgeving staat dat niet toe", zegt Radboud-onderzoeker Charlotte Bekker tegen EenVandaag. "Het risico dat een geneesmiddel niet meer goed werkt of niet behoorlijk is opgeslagen in een thuissituatie wordt te groot geacht."
Speciale verpakkingen
De onderzoekers hebben een oplossing gevonden om dat te ondervangen. "We hebben speciale verpakkingen bedacht voor kankermedicijnen. Je ziet bijvoorbeeld direct of de verpakking nog helemaal dicht is en er zijn temperatuursensoren die waarschuwen als een geneesmiddel te warm of te koud werd bewaard", zegt de onderzoeker.
Na controle in de apotheek kunnen deze dure medicijnen dan veilig aan een andere patiënt worden verstrekt. Bekker en haar collega's hopen in het najaar te starten met het verstrekken van deze kankermedicijnen. Hiervoor hebben ze een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd.