Brabantse burgemeesters willen ook verbod op bezit van vuurwerk

Burgemeesters in Brabant willen dat er naast een verbod op het afsteken van vuurwerk ook een verbod komt op het bezit ervan. Als het op zak hebben van vuurwerk verboden wordt, denken de burgemeesters beter te kunnen handhaven.
Zij vrezen dat mensen hun vuurwerk net over de grens zullen kopen, om het vervolgens in Nederland af te steken. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma laat aan het AD weten dat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) geregeld mensen tegenkomen die zeggen dat ze vuurwerk alleen even op zak hebben. "En dan kun je niets", zegt hij.
Bezit nu niet strafbaar
De situatie is op dit moment zo dat er in Nederland geen vuurwerk verkocht of afgestoken mag worden, maar Nederlanders mogen wel 25 kilo vuurwerk in bezit hebben. Je mag dit dus in het buitenland kopen en mee naar huis nemen.
"Samen met mijn collega’s Theo Weterings van Tilburg en Jack Mikkers van Den Bosch heb ik nadrukkelijk voor een landelijk vuurwerkverbod gepleit. Dat is er gekomen. Maar dan moet wél geregeld zijn dat we dat verbod goed kunnen uitvoeren." Ook burgemeester Paul Depla van Breda schaart zich achter de oproep.
De burgemeesters zien het liefst dat in België de verkoop aan Nederlandse klanten wordt verboden. "Het zou voor de veiligheid én voor de duidelijkheid naar alle inwoners veel schelen als de landen hun zaken op elkaar afstemmen", zegt Weterings in de krant. "Ik doe een oproep aan iedereen om geen vuurwerk te kopen. Is het nou zo’n probleem om dit één jaar te laten om de mensen in de zorg te ontlasten?"
Tijdens oud en nieuw mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Een uitzondering daarop is klein vuurwerk, zoals knalerwtjes, trektouwtjes of sterretjes. Ook carbidschieten mag nog wel tijdens de jaarwisseling. Het verbod is ingesteld in verband met de drukte in de ziekenhuizen door het coronavirus.
'Liever ook geen carbid'
Meerdere burgemeesters denken op dit moment nog na over het carbidschieten. Ze zijn bang dat het carbid in plaats van het vuurwerk alsnog voor overlast gaat zorgen. "We willen niet dat er bij ons in Breda, waar nooit met carbid werd geschoten, dit opeens wel gaat gebeuren", zegt burgemeester Paul Depla. "We gaan kijken hoe we dat kunnen regelen. Ik kan me voorstellen dat het sowieso verboden is, tenzij je in je APV zegt dat het mag. Als dat zo is, hoeven we niets te doen. Maar het kan ook zijn dat het wél mag, dan passen we de APV aan."
Ook de burgemeesters van Eindhoven en Den Haag denk na over manieren om het carbidschieten te verbieden.