Leven van bitcoins

Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'
RTL

De waarde van de bitcoin steeg gisteren tot historische hoogte. En dat komt de familie Taihuttu uit Venlo goed uit. Vier jaar geleden verkochten Didi (42), zijn vrouw en hun dochters alles wat ze hadden: hun huis, auto's, kleding, speelgoed, vakantiewoning. Ze investeerden alles in bitcoins. "We zijn gelukkiger dan ooit."

Toen Didi Taihuttu gisteren op zijn telefoon zag hoe bizar goed het ging met 'zijn' bitcoin, twijfelde hij geen moment. Hij trok zijn zwembroek aan, pakte er een drankje bij – bacardi-cola, zijn lievelings – en dook in zijn jaccuzzi bij zijn huurhuis in het Portugese Lagos. "Ik wilde volle bak genieten van dit moment."

Alles verkocht (écht álles)

In 2017 maakten Didi en zijn vrouw een rigoureus besluit. Ze verkochten alles wat ze hadden. Maar dan ook echt álles. Hun huis, hun twee auto's, hun vakantiechalet, het speelgoed van de kinderen, hun kleding, alle meubels, alle spullen in hun huis. "We waren ineens een familie zonder bezit", zegt Didi. "En niemand begreep waarom we alles verkochten. Niemand."

"We staan echt bekend als de bitcoin family."
"We staan echt bekend als de bitcoin family."

De opbrengst stak Didi in bitcoins. "We wilden ons leven veranderen. Mijn moeder was 48 toen ze overleed, ik vluchtte jarenlang in werken, werken, werken, en besteedde veel te weinig tijd aan mijn gezin. Toen werd in 2014 mijn vader ziek, hij overleed niet snel daarna. Dat was een eyeopener, toen hebben we als gezin besloten: zo kan het niet meer, dit leven kan ik niet meer leiden want ik ga hieraan onderdoor."

Zonder rijkdom

Inmiddels reizen hij en zijn vrouw en hun drie dochters van 10, 13 en 15 de wereld over. "De afgelopen vier jaar hebben we 36 landen bezocht. We zijn het gelukkigst zonder rijkdom. Gewoon alleen onze backpacks met wat kleding, en elkaar, avonturen beleven, herinneringen maken: ultiem geluk."

"Zonder bezit ben ik gelukkiger dan ooit."
"Zonder bezit ben ik gelukkiger dan ooit."

Maar dat geluk moet wél ergens van betaald worden. De familie Taihattu betaalt alles met bitcoins: ze hebben geen bankrekening of cash. "We leven omgerekend ongeveer van 3000 euro per maand. Maar het is niet zo dat er alleen maar bitcoins uit gaan: we verdienen ze ook weer."

Kijk naar mij

Door erin te handelen. Als de waarde van de bitcoin laag is, koopt Didi ze, en is de waarde weer hoog, dan verkoopt hij ze. Of hij houdt ze. 

Ook geeft Didi grote bedrijven bitcoinadvies, en reist hij hij de hele wereld over om lezingen te geven over de ommezwaai die zijn gezin heeft gemaakt.

"Onze kinderen hoeven niet te studeren, als ze dat niet willen."
"Onze kinderen hoeven niet te studeren, als ze dat niet willen."

De familie houdt een YouTubekanaal bij van hun nomadenleven, zijn dochters krijgen online les en kunnen met hun diploma straks over de hele wereld aan elke universiteit een studie beginnen. Als ze dat willen.

"Want het hoeft niet. Ik ben echt wars van systemen, van regeltjes die onze samenleving ons oplegt. Je kan ook gelukkig worden zonder diploma. En zonder 9-tot-5-baan. Kijk naar mij."

Vier jaar geleden had de familie ineens niets meer. En nog steeds niet.
Vier jaar geleden had de familie ineens niets meer. En nog steeds niet.

"Ik ben drukker dan ooit, maar ook gelukkiger dan ooit. We leren onze kinderen dat het gaat om het verkrijgen van geluk, en niet om het verkrijgen van rijkdom." 

Dus, vraag hem wat zijn 'precieze vermogen is' en hij kan er geen antwoord op geven. Nee: ook niet na het nieuws van gisteren. Hij is niet gaan rekenen. Lachend: "Maar ik wéét wel dat het om flink wat waarde gaat, nu, omdat de bitcoin zo is gestegen. Maar we houden ons niet bezig met geld. Zolang we genoeg hebben om ons digitale nomadenleven te leven, is het precies genoeg."

Bekijk ook: Wat zijn bitcoins nou precies? 

Tekst & uitleg van Peter van Zadelhoff.
Lees meer over
Link in bioBitcoinGezinReizenCryptocurrency