Waarom de basisscholen dicht? Dat komt door het gedrag van ouders
Er is begrip maar ook veel verbazing onder ouders dat ook de basisscholen dicht moeten. Het aantal besmettingen daar is miniem en kinderen verspreiden het virus nauwelijks, is wat ze tot nu toe immers hoorden. Maar de achtergrond om de basisscholen te sluiten, zijn niet de kinderen zelf, maar zit hem in het gedrag van de ouders.
"De scholen sluiten is ongeveer het laatste wat we zelf wilden", zei minister De Jonge gisteravond bij de talkshow Beau. Ook bij de eerste lockdown wilde het kabinet dit eigenlijk niet, maar door maatschappelijke druk is daar toen toch toe besloten.
De impact op leerlingen en leerkrachten is groot. Online onderwijs kan tot achterstanden leiden, zeker bij kinderen die toch al meer moeite met leren hebben.
Belang van onderwijs
Die maatschappelijke druk om de scholen te sluiten is nu een stuk minder, toch adviseerde het OMT het kabinet deze maatregel te nemen als onderdeel van de strengere lockdown die vandaag is ingegaan, ook al onderschrijven de OMT-leden dat 'het belang van onderwijs groot is'.
Zowel ouders en kinderen gaan gelaten om met de sluiting, zo is te zien op dit schoolplein waar we wat meningen peilden:
Het kabinet heeft dat advies van het OMT overgenomen, waardoor de scholen - van basisonderwijs tot universiteiten - vanaf morgen tot zeker maandag 18 januari dichtgaan. Treurig maar noodzakelijk, zei minister De Jonge gisteren bij Beau.
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat sinds 31 augustus gemiddeld 8,2 procent van de positief geteste mensen in de leeftijdsgroep 13 tot 17 jaar zit. Voor die groep was het minder moeilijk om nu het ingrijpende besluit tot sluiting te nemen, aldus De Jonge.
Dat ligt anders bij het basisonderwijs. Harde cijfers zijn er niet, maar alle signalen wijzen erop dat jonge kinderen nauwelijks vatbaar zijn voor het virus. Arts-microbioloog Ann Vossen daarover: "Kinderen tot een jaar of 10, hebben heel weinig corona. Zij zijn zelf geen bron." Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van corona. Kinderen worden minder ernstig ziek en hoeven bijna nooit opgenomen te worden in het ziekenhuis.
Contacten op schoolplein
Toch vindt Vossen het niet onverstandig dat ook de basisscholen nu weer sluiten. Dat zit hem vooral in het gedrag van ouders, zegt ze. En De Jonge bevestigt dat dat de belangrijkste reden is voor dit ingrijpende besluit: "Bij het basisonderwijs zijn er allerlei contacten van ouders die gaan brengen en halen."
Daarbij, zegt de minister, worden ouders nu min of meer gedwongen om thuis te werken, omdat de kinderen anders alleen zijn. "Het blijkt effectief zo te werken, dat als de basischolen naar onderwijs op afstand gaan, dat ouders dan beter dat andere advies opvolgen: werk zoveel mogelijk thuis."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Of deze maatregel het verschil gaat maken, weet De Jonge niet. Dat is volgens hem per maatregel niet te zeggen. Maar het doel is, zo herhaalt hij in bovenstaand fragment, dat het aantal contacten omlaag gaat en daardoor het aantal besmettingen. Als ouders niet meer naar hun werk kunnen, en niet meer op het schoolplein samenkomen, zijn er minder contactmomenten, zo is het idee.
De Jonge voegt daaraan toe dat achterstanden bij leerlingen voorkomen moeten worden. Vandaar dat ook besloten is dat kwetsbare kinderen wel fysiek naar school kunnen.