Betalen of verbranden

Prijs zonnebrandcrème loopt op tot 20 euro, dit is waarom

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
© ANPPrijs zonnebrandcrème loopt op tot 20 euro, dit is waarom
RTL

Wie voor vakantie nog even langs de drogisterij is geweest, zal het misschien wel zijn opgevallen. Een flesje zonnebrandcrème kost zomaar 20 euro. Waarom is dat eigenlijk zo duur? En is een huismerk, dat vaak de helft goedkoper is, ook automatisch de helft slechter?

Dat zullen veel mensen zich afvragen dezer dagen nu de zomer in Nederland met hoge temperaturen in alle hevigheid is losgebarsten. Want dat je zonnebrandcrème nodig hebt om je huid te beschermen tegen de uv-stralen van de zon, is een feit. 

'Je hebt het nodig'

Laat dat nou ook een deel van het antwoord zijn op de vraag waarom er zo'n hoog prijskaartje hangt aan een flesje crème. "Het is een must-artikel. Een product dat je keihard nodig hebt", legt merkendeskundige Paul Moers aan RTL Nieuws uit. "Mede daarom is de prijs ook hoog: je koopt het toch wel. Daarmee word je voor het blok gezet in de winkel."

Want als je op dit moment in de schappen kijkt van bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Trekpleister, zie je dat zonnebrandcrème van Nivea (Protect & Hydrate SPF30) 20,99 euro per stuk is.

Smeren of uv-kleding dragen? 'Zo'n shirt blokkeert de zon beter'
Lees ook

Smeren of uv-kleding dragen? 'Zo'n shirt blokkeert de zon beter'

"Maar let op", zegt Moers, "45 procent van de producten zijn daar permanent in de aanbieding. Zoals ook nu het geval is in sommige drogisterijen met de actie 1 + 1 gratis. Als het niet in de aanbieding is, betaal je sowieso te veel en ben je eigenlijk dom als je het op dat moment koopt."

'Koop alleen in de aanbieding'

Dat beaamt de Consumentenbond. Zij stellen dat je een 'dief van je eigen portemonnee' bent als je de crèmes niet in de aanbieding koopt.

Nederland is daarmee een 'aanbiedingenland' geworden, zegt Moers, waarbij je dit soort producten nooit meer moet kopen als het de 'normale' prijs heeft. "In Duitsland is dezelfde zonnebrandcrème veel goedkoper. Daar zie je de échte prijs van het product en hebben ze nauwelijks aanbiedingen. De Nederlandse consument vindt aanbiedingen nou eenmaal leuk, wat dus een hele rare toestand veroorzaakt." 

En dan heb je nog de grote prijsverschillen in zonnebrandcrèmes. Want waar Nivea dus, zonder aanbieding, zo'n 21 euro per stuk is, betaal je bij bijvoorbeeld Kruidvat slechts 6,99 euro voor een flesje van het huismerk. Daarin zit hetzelfde aantal milliliter en dezelfde spf-factor. Hoe kan dat?

'A-merk zit in je brein'

Ook dat heeft verschillende redenen, legt Moers uit. "Ten eerste kan zo'n A-merk een hoge prijs vragen omdat je het toch wel koopt. Het merk zit namelijk in je brein, je vertrouwt het voor 100 procent. Dat heeft zo'n huismerk niet."

Daarnaast is het zo dat grote, dure merken veel research doen naar hoe ze hun product kunnen verbeteren. "En dat kost geld. Je ziet dat A-merken enorm veel investeren in researchcapaciteit. Daarmee hebben zij ook altijd de laatste ontwikkelingen in hun product zitten. Een B-merk heeft dat geld niet en het kost hen dan altijd een paar jaar om die laatste code van het A-merk te kraken."

Maar volgens de KWF Kankerbestrijding betekent dit niet dat een crème van een huismerk automatisch slechter is. "Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde", schrijft het instituut op haar website. "Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een duurdere variant. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde."

49 crèmes getest

Dat beaamt een woordvoerder van de Consumentenbond aan RTL Nieuws. Zij testten in mei dit jaar 49 verschillende zonnebrandcrèmes. "We zagen dat een duurdere zonnebrand echt niet altijd beter is dan een goedkopere." Zo komt de zonnebrand van Jetske Ultee - 16 euro - wel als beste uit de test, maar staat op nummer 2 de zonnebrand van de Lidl met een prijs van 4,70 euro.

Lees meer over
KWF KankerbestrijdingConsumentenbondGezondheidZomerHuidkankerConsumentSupermarktDrogisterijWeerLink in bioEditie NL Link in bioNederland