'Paspoortpiek' op komst: vraag op tijd een nieuwe aan
Op vakantie naar het buitenland dit jaar? Check op tijd hoe lang je paspoort nog geldig is, want de wachttijd voor een nieuw reisdocument zou dit jaar weleens langer kunnen zijn dan je gewend bent.
Paspoorten en identiteitskaarten die vanaf maart 2014 zijn uitgegeven, zijn tien jaar geldig. Tot die tijd was dat vijf jaar. Dat betekent dat er de afgelopen jaren relatief weinig reisdocumenten zijn uitgegeven, omdat er minder documenten verliepen.
Maar als volgende maand de eerste paspoorten uit 2014 verlopen, wordt een heuse 'paspoortpiek' voorspeld. Daarom kan het dus langer duren dan de gebruikelijke vijf werkdagen voor je je paspoort in ontvangst kunt nemenk met alle gevolgen van dien.
Geen reden tot paniek, zegt Marcella Keus van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB). "Als je paspoort dit jaar verloopt en vervangen moet worden, check dan eerst hoe lang je reisdocument geldig moet zijn in het land waar je naartoe reist."
Maar het is wel belangrijk om het ruim van tevoren in te plannen, stelt Keus. "Kom niet één of twee dagen voor je op vakantie gaat met je aanvraag. En probeer de periode vlak voor de reguliere schoolvakanties te vermijden."
Extra uitgifteplekken
Gemeentes zijn al tijden aan het voorsorteren op deze zogeheten 'paspoortpiek'. De inzet van extra personeel ligt daarbij voor de hand, maar ook ruimere openingstijden en extra uitgiftelocaties kunnen helpen om te voorkomen dat de paspoortpiek een paspoortcrisis wordt.
Hoe groot de extra druk is, scheelt per gemeente, maar het zou zomaar kunnen dat je langer op een paspoort moet wachten. Hoe veel langer? De gemeente Tilburg heeft het op haar website over 'enkele dagen'. Dat klinkt misschien niet alarmerend, maar als je op het laatste moment je aanvraag indient, kan dat zomaar het verschil maken tussen een lekkere vakantie of een gemiste vlucht.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat dit jaar naar schatting 1,6 tot 1,7 miljoen paspoorten vervangen worden en 1,2 tot 1,3 miljoen identiteitskaarten. Ter vergelijking: vorig jaar ging het om ongeveer een miljoen paspoorten en 600.000 identiteitskaarten.
Noodpaspoort
Mocht het je toch niet op tijd lukken om je paspoort aan te vragen, dan is er nog een optie: een noodpaspoort. Maar ook daar is een piek te verwachten, en niet alle landen zoals de Verenigde Staten accepteren zo’n noodpaspoort. "Mensen moeten wel beseffen dat een noodpaspoort geen vervanging is. Het gaat alleen om één reis, daarna moet het noodpaspoort weer worden ingeleverd", zegt Mike Hofman, woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.
Kortom: vroeg aanvragen dus. "En als je níét op vakantie gaat, wacht tot het najaar", zegt Marcella Keus. Gemeentes moedigen dat ook actief aan. Zo geeft de gemeente Midden-Groningen 10 euro korting op aanvragen van reisdocumenten die in januari of februari worden ingediend.
Een noodpaspoort: wat is dat?
Een noodpaspoort kost 57 euro. Je kunt een noodpaspoort alleen krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je bent niet in staat op tijd een paspoort of een identiteitskaart te krijgen
- Je kunt aannemelijk maken dat je je reis niet kunt uitstellen
- Je identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen
- Je hebt de benodigde bewijsstukken zoals vliegticket en hotelreserveringen
Hoe lang van tevoren aanvragen?
Een noodpaspoort aanvragen gaat via de Koninklijke Marechaussee. Je kunt het aanvragen op onder andere Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport.
Heeft een noodpaspoort zin?
Het is handig om van tevoren te kijken of het land waar je naar toe gaat een noodpaspoort accepteert. Zo kun je met een noodpaspoort niet naar de Verenigde Staten, Dubai en een aantal andere landen.
Bron: Rijksoverheid