Opleiding speelt een rol

Eén op de vier hoofdmaaltijden was vorig jaar vegetarisch

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStockEén op de vier hoofdmaaltijden was vorig jaar vegetarisch
RTL

Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden gegeten, was één op de vier vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

31 procent van de Nederlanders nam nooit een vegetarische hoofdmaaltijd, terwijl 3 procent juist telkens voor vega koos, blijkt uit het onderzoek. Het werd gedaan samen met gezondheidsinstituut RIVM en het Voedingscentrum.

Flexitariërs 

Van de Nederlanders eet 5 procent helemaal geen vlees. 2 procent eet geen vlees maar wel vis (die worden pescotariërs genoemd). 2 procent neemt noch vlees noch vis (de vegetariërs). Een half procent voedt zich volledig plantaardig (de veganisten).

De meeste mensen onthouden zich dus niet van vlees, maar 22 procent van de Nederlanders kiest minstens drie dagen in de week voor een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis (de flexitariërs).

Lidl verleidt klanten tot vegetarische keuze: 'Mensen gaan hierdoor overstag'
Lees ook

Lidl verleidt klanten tot vegetarische keuze: 'Mensen gaan hierdoor overstag'

Dat lijkt te maken te hebben met de opleiding van de consumenten. Van de volwassenen met een universitaire opleiding eet 45 procent minstens drie keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd. Bij hbo-opgeleiden is dat 32 procent en bij mensen met een (v)mbo- of havo-/vwo-opleiding 19 procent.

Klimaat én kosten

Het klimaat is meest genoemde reden om geen of minder vlees te eten. In 2023 speelden de kosten van vlees echter ook en vaker een rol.

Vegetarische kip en hamburgers kennen we allemaal, maar nu zijn ook visvervangers in opkomst. Chef-kok Ernst de Witte proeft er een paar.
Lees meer over
CBSVoedingscentrumRIVMVegetarismeMaaltijdVoedingVoedsel