20 maart

Het is nu officieel lente! En dit is waarom we daar zo blij van worden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockHet is nu officieel lente! En dit is waarom we daar zo blij van worden
RTL

Het is lente, en dat is zeker in het zuiden van het land vandaag heel goed te merken. Met temperaturen van 18 tot zelfs 19 graden in Limburg valt niet meer te ontkennen dat de winter voorbij is. Maar waarom worden we daar zo blij van?

Deze nacht is de astronomische lente begonnen en hoewel het de komende maanden echt nog wel fris en regenachtig kan zijn, mogen we er wel van uitgaan dat de zon zich steeds vaker gaat laten zien en de truien de komende maanden steeds vaker plaats kunnen maken voor korte mouwen. 

Zonlicht en langere dagen

Het is vooral het licht waar mensen gelukkig van worden, zei hoogleraar Genetica en Geluk Meike Bartels eerder tegen RTL Nieuws. Niet alleen direct zonlicht, maar ook het licht van de langer wordende dagen. "Het is bewezen dat mensen zich slechter voelen bij een gebrek aan licht. Daarom zijn mensen ook gelukkiger als ze slapen in het donker en wakker worden als het licht is."

Maar natuurlijk speelt ook de temperatuur mee. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) bleek een paar jaar geleden al dat 80 procent van de Nederlanders gelukkiger is bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. 81 procent is dat bij 20 tot 25 graden en 82 procent bij een temperatuur tussen de 25 en 30 graden. 

Lente is niet voor iedereen leuk

Zoals dat met alles gaat: niet iedereen wordt blij van dezelfde dingen. Zo kunnen Harrie en Marly geen zonlicht verdragen, vertelden ze eerder aan RTL Nieuws. Zij brengen het grootste deel van hun leven binnen door, met zelfs geblindeerde ramen. En Mariella heeft last van een serieuze lentedepressie.

Als we daarvan uit kunnen gaan dan wordt het vandaag in het zuiden een hele gelukkige dag, zegt meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar. "In het Waddengebied is het een graad of 11, maar in het zuidoosten loopt de temperatuur op tot 18 of 19 graden en daar is de zon ook vrij veel te zien vandaag." 

Effect duurt niet heel lang

Al moeten we het ook niet groter maken dan het is, zegt geluksexpert Patrick van Hees vanaf de World Happiness Summit in Londen, waar nieuwe wetenschappelijke inzichten over geluk worden besproken. "Van de weersomslag worden mensen blij, maar dat duurt maar heel kort – vaak zelfs maar tot we weer overgaan tot de orde van de dag." 

"Waar we in de lente en zomer wel gelukkig van worden, zijn de dingen die we dan doen en waar we aan denken. Ben je je bewust van de vogel die een nestje aan het bouwen is of de tulpen die in bloei staan? Maak je praatjes met andere mensen die naar buiten gaan?" 

"Ga je met vrienden op een terrasje zitten? Wandel of fiets je? Dat zijn de dingen waar mensen extra gelukkig van worden, en die in deze tijd van het jaar wel makkelijker te doen zijn."

Lammetjes in de wei.© iStock
Lammetjes in de wei.

Eén dag lente    

Maart roert zijn staart, dus na vandaag wordt het weer frisser. "Morgen is het in het hele land overwegend droog met een beetje zon, dan wordt het zo'n 13 graden." 

"Vrijdag gaat het regenen en wordt het ongeveer 12 graden, en in het weekend wordt het een stuk guurder. Dan draait de wind naar het noordwesten en wordt het overdag een graad of 9, met maartse buien", zegt De Hond. 

De positieve kant: dat betekent dat we als het daarna weer warm en zonnig wordt weer even een (kort) geluksmoment hebben. En hoewel Van Hees terecht waarschuwt dat je je geluk niet moet laten afhangen van externe factoren als het weer, is het voor je geluksgevoel wel goed om extra te genieten van die wandeling of fietstocht in de zon, de bloesem in de bomen of dat drankje op een terras.

Lees meer over
BuienradarLenteGeluk