Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNRWA in Gaza hervat.
Zij doen hiertoe in een open brief een beroep op de Nederlandse regering. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen 'een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza'.
Hamasaanval 7 oktober
De UNRWA is de belangrijkste hulpverlener voor de Gazastrook en Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Een klein aantal medewerkers van de organisatie zou betrokken zijn geweest bij de Hamasaanval op Israël van 7 oktober. Naar die beschuldigingen loopt een onderzoek op het hoofdkantoor van de VN in New York. Nederland heeft de financiering voor UNRWA stopgezet in afwachting van de resultaten van het onderzoek.
De ondertekenaars van de brief vinden dat de organisatie niet meer geboycot kan worden. "Eventuele noodzakelijke hervormingen kunnen later plaatsvinden, nu is echter actie geboden." Ze wijzen erop dat 'voedsel en medicijnen langzaam maar zeker Gaza binnenkomen' maar dat de distributie daarvan moeizaam gaat, 'met alle desastreuze gevolgen van dien'.
Infrastructuur
De UNWRA is volgens hen 'de enige organisatie die over de infrastructuur beschikt om deze distributie snel en efficiënt mogelijk te maken'.
De brief is ondertekend door oud-ministers Jozias van Aartsen, Hedy d'Ancona, Laurens Jan Brinkhorst, Bert Koenders, Tineke Netelenbos, Lilianne Ploumen, Jan Pronk, Bram Stemerdink en Bert de Vries. Ook een groot aantal (oud-)ambassadeurs en (oud-)diplomaten onderschrijft de oproep, onder wie Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes.
De brief:
"Hierbij doen de ondertekenaars van deze brief (oud-ministers), (oud-)ambassadeurs en (oud-)diplomaten, een dringend beroep op de Nederlandse regering om per omgaande de financiering van UNRWA te hervatten en op alle mogelijke manieren een onbelemmerde functionering van UNRWA als essentieel distributiekanaal te bevorderen. Nu er blijkbaar wel voedsel en medicijnen langzaam maar zeker Gaza binnenkomen blijkt de distributie een probleem op te leveren met alle desastreuze gevolgen van dien.
UNRWA is echter de enige organisatie die over de infrastructuur beschikt om deze distributie snel en efficiënt mogelijk te maken. Om nu het leed, zoals hongersnood, van de bevolking te verzachten kan deze organisatie niet meer geboycot worden; eventuele noodzakelijke hervormingen kunnen later plaatsvinden, nu is echter actie geboden. Wij vragen de Nederlandse regering hierbij dan ook om zich hard te maken voor de noodzakelijke inzet van de infrastructuur van UNRWA en ook weer financieel aan UNRWA bij te dragen. Het is niet meer de tijd om te discussiëren, maar nu is het per direct tijd voor actie!"