Zeker 25 mensen onwel bij marathon Leiden: 'Hitte kun je trainen'
De marathon in Leiden moest gisteren in de loop van de middag worden afgelast, omdat veel deelnemers onwel waren geworden door de hitte. 25 mensen moesten naar het ziekenhuis. En dat terwijl het hitteprotocol 'en zelfs een beetje meer' werd uitgevoerd. "Je lichaam moet veel harder werken om de temperatuur goed constant te houden", zegt specialist topsport Willem-Paul Wiertz.
De organisatie van de marathon in Leiden baalt dat de dag die 'superleuk' begon zo moest eindigen. Aangezien het 25 graden was, werd het hitteprotocol ingezet. Dat protocol bestond onder meer uit extra waterpunten, douches langs de kant en veel ijswater bij de verschillende EHBO-posten. "Het was de allereerste warme dag van het jaar, terwijl de hardlopers in relatieve kou hebben getraind. Daar konden we niet tegenop", zegt voorzitter Tjeerd Scheffer tegen RTL Nieuws.
Die correlatie tussen de relatief lagere temperatuur in de weken voorafgaand aan de marathon en de warmte gisteren ziet ook Willem-Paul Wiertz van Kenniscentrum Sport & Bewegen. "Veel mensen zijn nog niet gewend aan de hitte", zegt hij. "Dus mensen hebben wel getraind voor het rennen van een marathon, maar niet bij deze temperaturen."
Hoe (on)gezond een marathon kan zijn, leggen we uit in deze video:
Sporten op warmere dagen kun je dus wel trainen. Zelfs topsporters moeten 'in de juiste temperaturen' trainen, stelt Wiertz. Dat hoeft niet twee maanden van tevoren; aan een week of twee zou je genoeg moeten hebben. "Er is ook een groot verschil tussen een marathon aan het einde van de zomer of aan het begin van de zomer", zegt hij. "Aan het einde van de zomer heeft iedereen wel een dosis warmte gehad en zijn mensen relatief gewend aan de temperatuur."
Hartslag en vocht
De risico's bij sporten in hoge temperaturen hebben vooral te maken met het hart. Je hart wordt op warme dagen namelijk zwaarder belast. "Je hart moet niet alleen bloed pompen naar de actieve spieren, maar ook naar je huid toe om voldoende warmte af te geven", zegt Wiertz. Hij raadt sporters dan ook aan om de hartslag goed in de gaten te houden.
"Daarnaast moeten mensen op alle plekken waar ze drinken of verkoeling kunnen krijgen daar ook gebruik van maken", vervolgt de bewegingswetenschapper. Daarbij is het ook van belang om in de gaten te houden hoe je je voelt.
Sporters kunnen aanvoelen dat ze last krijgen van de hitte, als ze bijvoorbeeld hun normale tempo niet meer vast kunnen houden of last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en spierkrampen. "Met zulke hoge temperaturen moet je misschien toch een beetje terugschakelen, eerder dan je anders zou doen."
Balen voor duizenden
Het afgelasten van het hardloopevenement in Leiden heeft in ieder geval voor teleurstelling gezorgd bij enkele duizenden sporters. Zo kon de tienkilometerrace, die pas in de middag zou starten met ruim 4000 hardlopers, helemaal niet worden gelopen. Ook waren tientallen marathonrenners nog niet over de finish toen er een streep door het evenement werd getrokken. Ongeveer tienduizend mensen waren volgens voorzitter Scheffer al wel binnen.
De organisatie is van plan de teleurgestelde hardlopers tegemoet te komen, al wordt nog gekeken in welke vorm dat zal gebeuren. "We vinden het vooral echt heel treurig", zegt Scheffer.