Zo ga je ermee om

Psycholoog relativeert verlies Oranje: 'Tweede worden is nog erger'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPsycholoog relativeert verlies Oranje: 'Tweede worden is nog erger'
RTL

Natuurlijk is het jammer dat Oranje gisteravond op het nippertje werd uitgeschakeld door Engeland. "Daar even van balen is heel logisch", zegt gezondheidszorgpsycholoog Bjarne Timonen. Maar een finale tegen Spanje had op een nog grotere teleurstelling uit kunnen lopen.

Het verdriet bij Oranjefans was gisteravond groot toen de droom uiteenspatte tegen Engeland. Ook vanochtend druipt de teleurstelling nog van de gezichten op straat, in de trein en bij de koffieautomaat. 

"Wat helpt is om het verlies te relativeren", zegt Bjarne Timonen. Hij schreef De Leefstijlgids Tegen Somberheid en beantwoordt lezersvragen bij RTL Nieuws. "Voetbal is leuk en ergens is het ook belangrijk, bijvoorbeeld cultureel. Maar zo'n nederlaag is niet het einde van de wereld."

Media in Nederland en Engeland: van 'domper in Dortmund' tot 'we have done it'
Lees ook

Media in Nederland en Engeland: van 'domper in Dortmund' tot 'we have done it'

"Kijkers van het duel hebben gisteravond mogelijk best ook wel wat gedronken. Dat helpt niet mee en kan zorgen voor extra somberheid vanochtend." 

Wat zij het beste kunnen doen? "De kater uitzitten, goed eten en vanavond op tijd naar bed", adviseert Timonen. 

Vitamine D

"Het wordt mooi weer vandaag, dat is goed voor de stemming. Ga de zon even in, want vitamine D heeft ook een positief effect op het gemoed. Bovendien is het doordeweeks, dus als je gaat werken raak je vanzelf wat afgeleid. Op kantoor kun je er grappen over maken."

In Dortmund baalden fans vanochtend ook. Sommigen hadden 24 uur niet geslapen: 

"Het is balen van het voetbal, maar de sfeer was top."

'Grotere teleurstelling voorkomen'

De grootste troost kunnen teleurgestelde fans misschien wel halen uit het feit dat we nu geen tweede meer kunnen worden. Engeland treft in de finale zondag Spanje. "Als Nederland het tot de finale had geschopt, maar die dan had verloren, was de teleurstelling groter geweest."

In onderzoek uit de jaren 90 kwam namelijk naar voren dat sporters die brons wonnen, gelukkiger waren dan atleten met een zilveren plak. "Denk eens terug aan de aftocht in 2010, toen we in de finale van het WK werden uitgeschakeld door Spanje", zegt Timonen. "Dan hadden we ons massaal nog veel slechter gevoeld." Voor teleurgestelde fans is het een schrale troost. 

Lees meer over
Nederlands elftalEuropees KampioenschapEK voetbalPsychologieNederland