VluchtelingenWerk noemt asielplannen Faber onverantwoord
Het kabinet wil gezinshereniging van asielzoekers fors aan banden leggen. Om dat mogelijk te maken wil minister Faber van Asiel en Migratie snel een asielcrisis uitroepen. VluchtelingenWerk noemt dat 'onverantwoord'. "De problemen in de asielopvang zijn zelf gecreëerd en het gevolg van politieke keuzes."
Vrijdag wordt de migratieparagraaf van het regeerprogramma gepresenteerd. Nu is alvast duidelijk dat hier forse maatregelen in staan. Zo wil minister Faber een asielcrisis uitroepen en de vreemdelingenwet deels buiten werking stellen.
Die voorstellen worden voorgelegd aan de ministerraad en kunnen dan volgens haar vrijwel meteen van kracht worden.
'Politieke onwil'
VluchtelingenWerk reageert uiterst kritisch. Een woordvoerder wijst erop dat een crisis alleen kan worden uitgeroepen in crisissituaties. "Er is geen sprake van een onverwacht groot aantal asielzoekers in Nederland. Geen overmacht dus, maar politieke onwil."
De organisatie is ook kritisch op de manier waarop Faber de plannen wil uitvoeren. Het kabinet kan dankzij een noodbesluit al handelen zonder instemming van de Tweede Kamer. "Het willekeurig uitroepen van een crisis die niet gebaseerd is op feiten, en zonder zorgvuldig wetgevend proces, zou de overheid nooit de ruimte moeten geven om noodmaatregelen toe te passen", aldus de woordvoerster. "VluchtelingenWerk maakt zich ernstige zorgen om de maatregelen die zullen volgen, waar vluchtelingen een hoge prijs voor betalen."
'Kleuren binnen de lijnen'
Minister Marjolein Faber (PVV) denkt dat haar strenge plannen over asiel en migratie bij de rechter wel overeind blijven. "Het is wel zo dat als ik de asielcrisis ga uitroepen, juridisch gezien, moet ik wel kleuren binnen de lijnen van internationale wetgeving."
Ook zei ze: "Ik laat me niet opzij zetten":
Het noodbesluit, bedoeld voor crisissituaties, was al aangekondigd in het coalitieakkoord voor het aantreden van het nieuwe kabinet. Dat besluit maakt het mogelijk om tijdelijk crisismaatregelen te nemen zoals de inperking van gezinshereniging, bezwaar en beroep en hernieuwde asielaanvragen. Net als tijdens de coronacrisis hoeft het kabinet instemming van de Tweede Kamer niet af te wachten, maar kan het meteen handelen. Vervolgens moet Faber wel een voorstel naar de Kamer sturen om de maatregelen in de wet op te nemen.
Oppositiepartijen protesteerden fel tegen het middel dat Faber kiest, ook een migratiekritische partij als de SGP. Kamerlid Diederik van Dijk vraagt zich af of het passeren van het parlement wel wijs is.
'Kan rechtsstaat schaden'
Faber houdt vol dat 'het allemaal klopt, het is allemaal volgens de wet'. Ze wijst erop dat de Kamer zich later kan uitspreken over het wetsvoorstel dat de crisismaatregelen uiteindelijk moet wettigen, maar dat sust de critici niet. CDA-leider Henri Bontebal stelt dat ook iets wat juridisch is toegestaan, toch de democratie en de rechtsstaat kan schaden.
Regeringspartij NSC, zelfverklaard hoeder van de rechtsstaat binnen de regeringscoalitie, steunt de minister. Nederland maakt een asielcrisis door en deze noodgreep is dus nodig, vindt Diederik Boomsma. Wel moet die zo zorgvuldig worden onderbouwd dat die ook voor de rechter standhoudt, en die motivering moet de ministerraad nog goedkeuren.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.