Betere voorlichting en begeleiding nodig bij plaatsen spiraaltje, vindt Tweede Kamer

Ook de Tweede Kamer vraagt aandacht voor de pijn die een deel van de vrouwen ervaart bij het plaatsen van een spiraaltje. Een meerderheid vindt dat het kabinet ervoor moet zorgen dat er meer pijnbestrijding mogelijk wordt bij de plaatsing. Stichting Ava is blij met de politieke aandacht, maar heeft nog veel vragen.
Vrouwen wordt geadviseerd om voor het laten inbrengen een spiraaltje naproxen of paracetamol slikken, maar omdat de plaatsing erg pijnlijk kan zijn, is dat niet voor alle vrouwen genoeg.
Huisartsen die het anticonceptiemiddel inbrengen, zijn terughoudend als het op meer pijnstilling aankomt. Bij alternatieven zoals pijnstillende gels en sprays is namelijk nog onvoldoende bekend over de voor- en nadelen.
Vorige maand werd bekend dat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de richtlijnen voor het plaatsen van spiraal en de pijnbestrijding opnieuw gaat bekijken. Maar ook het kabinet moet 'meer stappen zetten' om pijnbestrijding 'mogelijk te maken', vindt een meerderheid van de Kamer.
Zo moeten de voorlichting en begeleiding van vrouwen beter worden. Anders is er volgens initiatiefnemer Elke Slagt (GroenLinks-PvdA) een risico dat een vrouw 'terugdeinst vanwege angst voor pijn of trauma'.
'Vaag'
Eva de Goeij en Alina Chakh van stichting Ava schreven halverwege april dit jaar een opiniestuk waarin ze pleiten voor een betere pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje. Sindsdien is de landelijke discussie over het onderwerp losgebarsten.
Ava, dat opkomt voor belangen rond anticonceptie en abortus, is heel blij met de politieke aandacht voor het onderwerp, maar noemt het voorstel van de Tweede Kamer nog vaag. "Wij zijn heel benieuwd wat er echt gaat gebeuren", reageert Chakh. "Wat betekent bijvoorbeeld betere voorlichting en begeleiding? Er is een sterke samenwerking met betrokken beroepsgroepen nodig om tot een goed pijnprotocol te komen waar alle vrouwen die een spiraal laten plaatsen over ingelicht worden."
Financiën
Daarmee bedoelt ze dat iedereen die een spiraal laat plaatsen voldoende te weten moet komen over de opties van pijnbestrijding die er eventueel zijn. Bovendien wijst Chakh erop dat er in de motie niets staat over de financiële toegankelijkheid van pijnbestrijding.
Wie een spiraal laat plaatsen bij de huisarts, krijgt de behandeling vergoed. Het anticonceptiemiddel laten plaatsen bij een gynaecoloog of in een abortuskliniek kan ook, maar dat kost de vrouw geld. De gynaecoloog of abortuskliniek kan al een roesje geven. Chakh: "Ondanks de onduidelijkheid zien we de aandacht als een goede ontwikkeling in het proces naar betere pijnbestrijding."
Ministerie
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zegt tegen RTL Nieuws dat VWS gaat kijken hoe het ministerie 'zo goed mogelijk uitvoering' kan geven aan de motie.
"In een gesprek met de NHG is gevraagd nog eens goed te kijken naar pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal en de signalen serieus te nemen. De NHG gaat opnieuw naar de richtlijn kijken. De minister van VWS heeft niet de bevoegdheid om te bepalen in welke gevallen pijnbestrijding wordt aangeboden."