'Vreesaanjagend, vernederend'

Vrouw bij heupen vastgepakt: eerste straf voor seksuele intimidatie sinds nieuwe zedenwet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP (archieffoto) Vrouw bij heupen vastgepakt: eerste straf voor seksuele intimidatie sinds nieuwe zedenwet
RTL

Een 33-jarige man die in augustus een vrouw in Rotterdam op straat seksueel heeft geïntimideerd, heeft een geldboete van 100 euro gekregen van de rechter in Rotterdam. Hij werd op heterdaad betrapt door undercover-boa's. Het is de eerste keer dat iemand is veroordeeld voor seksuele intimidatie sinds de invoering van de nieuwe zedenwet, afgelopen zomer.

Sinds 1 juli dit jaar is seksuele intimidatie strafbaar door de invoering van de nieuwe zogenoemde zedenwet. Daardoor is seksuele straatintimidatie voortaan landelijk strafbaar, waar dat voorheen door sommige gemeenten zelf werd geregeld.

De man benaderde op 9 augustus dit jaar een vrouw op een 'indringend seksuele' manier. Hij maakte volgens het Openbaar Ministerie (OM) opmerkingen die de vrouw als 'vreesaanjagend en vernederend' kan hebben ervaren. De rechtbank is het daarmee eens. "Dit is een vervelend en ernstig feit", aldus de rechter. Ook liep de man achter haar aan en heeft hij haar heupen vastgepakt, waar ze volgens het OM erg van schrok. Het OM eiste een geldboete van 280 euro, of, als hij dat niet betaalt, vijf dagen cel. De man kreeg van de rechter, naast de boete van 100 euro, ook nog een voorwaardelijke boete van 180 euro opgelegd, die hij moet betalen als hij weer de fout in gaat. 

De man ontkent dat hij schuldig is. "Ik heb niets gedaan", zei hij. En ook, herhaaldelijk: "Ik ga geen vragen beantwoorden." Halverwege het voorlezen van het vonnis liep de man scheldend weg.

'U bent een leugenaar'

Het incident vond plaats op een plein in het stadscentrum, waar boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) in burgerkleding liepen. "Die waren daar", zo legde de rechter uit, "om te kijken of mannen, en met name vrouwen, worden lastiggevallen." Twee vrouwelijke boa's spraken de man vervolgens aan, waarna hij hen ook aanraakte, de één bij de hand, de ander bij het bovenbeen. "U bent een leugenaar", reageerde de man tegen de rechter. Hij wilde verder niets vertellen. 

"Wat deze man heeft gedaan", zei de officier van justitie, "volstrekt bij een onbekende, op straat, had een seksuele lading." De man is eerder veroordeeld voor aanranding.

Deze week maakte RTL Nieuws een reportage over de activiste die met 'Catcalls of Nimma' straatintimidatie zichtbaar maakt:

Strafbaar

Op de site van de Rijksoverheid staat dat er sprake is van seksuele intimidatie als bijvoorbeeld iemand op straat of in de supermarkt 'als seksueel object' wordt benaderd. Bijvoorbeeld als iemand achterna wordt gelopen, of seksuele getinte opmerkingen krijgt te horen. Door de nieuwe wet is ook online seksuele intimidatie, bijvoorbeeld op TikTok of Instagram, strafbaar in Nederland. 

Rotterdam is, samen met Utrecht en Arnhem, een van de steden die in juli dit jaar een proef startten om straatintimidatie actief aan te pakken, onder andere met de undercover-boa's.

In verschillende steden stonden informatieborden over de nieuwe wet.© ANP (archieffoto)
In verschillende steden stonden informatieborden over de nieuwe wet.

De inzet van die undercover-boa's is nieuw. Er zijn volgens het OM tot nu toe veertien zaken die met dit nieuwe wetsartikel te maken hebben. Volgens een woordvoerder moeten twee zaken nog worden beoordeeld, drie zijn er geseponeerd wegens gebrek aan bewijs en negen moeten nog voor de rechter komen.

Veel pers

De man schrok van alle aandacht in de rechtszaal. "Omdat u de eerste bent die volgens de nieuwe wet terechtstaat, is het zo druk", legt de rechter uit. "Daarom is er zo veel pers op af gekomen." De man had geen advocaat bij zich, maar vanwege die aandacht wilde hij tóch, bij nader inzien, een advocaat. De rechter ging daar niet in mee, 'daar heeft u tijd genoeg voor gehad'. 

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de nieuwe zedenwet werkt:

Lees meer over
Seksuele intimidatieIntimidatieStrafrechtRechtspraakRechtRechtszaakRechtsgebiedBurgerlijk rechtLink in bio