Ludieke actie om serieus probleem

Rotterdam geeft elf straten 'drugsnamen': Coolsingel wordt Cokesingel

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© Jan de Groen / Gemeente RotterdamRotterdam geeft elf straten 'drugsnamen': Coolsingel wordt Cokesingel
RTL

Een ludieke actie moet vanaf vandaag in Rotterdam het steeds grotere drugsprobleem onder de aandacht brengen. De impact van de handel in drugs is groot. Door elf bordjes tijdelijk te vervangen met ludieke straatnamen, zoals Snuifplein of Cokesingel, hoopt de gemeente meer bewustwording te creëren.

Wie vandaag door de straten van Rotterdam loopt, ziet het goed: de bekende Coolsingel heet nu Cokesingel. Met daaronder de tekst: '63.000 lijntjes per dag hebben invloed op de stad'. 

Het drugsgeweld in Rotterdam neemt de laatste jaren toe. De cijfers liegen er niet om: zo vonden er alleen al in 2023 in totaal 218 drugsgerelateerde explosies en schietincidenten plaats. Nieuw rioolwateronderzoek laat zien dat er in Rotterdam per dag 63.000 lijntjes cocaïne, 2500 xtc-pillen en 11.000 lijntjes speed doorheen worden gejaagd.

Verhalen achter de cijfers

De nieuwe drugscampagne moet daar verandering in brengen. Want wat deze cijfers niet laten zien, zijn de verhalen achter de cijfers. "Verhalen van Rotterdamse moeders die hun minderjarige zonen bezoeken in de gevangenis. Of erger - die hun zoon nooit meer zullen zien. Of de verhalen van Rotterdammers die na een explosie in hun straat wekenlang niet meer kunnen slapen. Wegkijken kan niet meer," is te lezen op de website van de gemeente Rotterdam.

Zo worden de borden geplaatst:

Zo beschrijft buurtbewoner Mark op de website van de gemeente Rotterdam wat een tweede explosie in zijn straat met hem en zijn gezin heeft gedaan. De eerste explosie had niet zoveel impact op het gezin. Maar al snel volgde een tweede. "Ik ben wel wat gewend en niet zo snel onder de indruk, maar na de tweede explosie en de berichtgeving die daarop volgde, begon het allemaal wat spannender te worden. Je denkt: 'wat als ze het verkeerde huis pakken?' 'Wat is er allemaal aan de hand in deze buurt?' Dat doet iets met je veiligheidsgevoel."

Mark vindt het bizar om te zien dat ondanks maatregelen, zoals politiecamera's, extra fouilleren en toezicht het toch weer raak is in de wijk. "Blijkbaar deinzen dit soort mensen nergens voor terug. Je leest ook verhalen dat kinderen van 14 ingezet worden om dit soort klusjes uit te voeren. Jonge jongens die met explosieven of automatische wapens lopen. Het gaat echt de verkeerde kant op."

Infiltratie, inbraak, vuurwapens: binnenhavens zien vaker 'Rotterdamse toestanden' met drugssmokkel
Lees ook

Infiltratie, inbraak, vuurwapens: binnenhavens zien vaker 'Rotterdamse toestanden' met drugssmokkel

De gemeente is zich ervan bewust dat het veranderen van straatnamen de grote drugscriminelen niet tegenhoudt. Ze hopen juist de koper te bereiken. "Explosies in portieken en drugsgeweld op straat zijn aan de orde van de dag. Jouw lijntje of pilletje heeft ook een keerzijde. Denk je hier wel eens over na?," schrijft de gemeente eveneens op zijn site.

De campagne heeft als doel om (recreatieve) gebruikers meer bewust te maken van de keerzijde van hun lijntje cocaïne of xtc-pil.

Kritiek

Wendy Oude Velthuis, trainer marketingpsychologie, vraagt zich op LinkedIn hardop af, of de gemeente wel goed doet aan deze campagne. Zo schrijft ze: "Deze techniek werkt meestal averechts. Door aandacht te vestigen op drugsgerelateerde namen en statistieken over gebruik, versterkt de gemeente (onbedoeld) de normalisatie van drugs in de stad. Door te benadrukken hoeveel mensen drugs gebruiken – 63.000 lijntjes coke per dag – laat je zien dat héél veel mensen dit doen. Dat stimuleert juist het idee dat drugsgebruik 'normaal' is. En als we iets zien als normaal, dan is de kans dat we meedoen groter." Volgens haar heeft de inzet van influencers, die kiezen voor een leven zonder drugs, meer effect.

De gemeente benadrukt dat het aanpassen van de straatnamen het begin is van een bredere campagne. Daarnaast moeten drie confronterende video's meer bewustwordingen creeeren bij vooral de jongeren: Jouw high, zijn low. 

De video's tonen herkenbare situaties: een avond uit in de stad, feesten met vrienden in een club of op een festival. "Terwijl jongeren een leuke tijd hebben, wordt tegelijkertijd getoond hoe anderen onder druk worden gezet om deel te nemen aan de drugsproductie en -handel. Of hoe mede-Rotterdammers lijden onder de gevolgen van drugsgeweld, vlak voor hun neus."

Lees meer over
DrugshandelLink in bioGemeente Rotterdam