Voormalig schoolgebouw

Gelderland biedt nieuwe noodopvang voor asielzoekers die niet in te vol Ter Apel mogen

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPGelderland biedt nieuwe noodopvang voor asielzoekers die niet in te vol Ter Apel mogen
RTL

Asielzoekers waarvoor geen plek meer is in het te volle Ter Apel gaan vanaf volgende week vrijdag naar een voormalige basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen. In de leegstaande school is plek voor maximaal honderd personen die beroep doen op de asielprocedure.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is regelmatig te vol. Asielzoekers voor wie er geen plek meer is, worden nu naar een sporthal in Zutphen gebracht. Maar die noodopvang stopt 11 oktober. Ugchelen, onderdeel van de gemeente Apeldoorn, neemt de rol tot het uiterlijk het einde van dit jaar over.

"We werken in Apeldoorn toe naar structurelere opvanglocaties, voor de langere termijn. Dat biedt meer duidelijkheid en rust voor iedereen dan telkens nieuwe tijdelijke plekken. Maar voordat we dat geregeld hebben, doen we wat nodig is: mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd bieden", verklaart Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn.

Sporthal Zutphen voor het eerst gebruikt voor asielzoekers Ter Apel
Lees ook

Sporthal Zutphen voor het eerst gebruikt voor asielzoekers Ter Apel

De overlooplocatie in Zutphen ging vorige week open. Er waren toen honderd bedden gereedgemaakt. 43 mannen uit Ter Apel gingen er dinsdagavond naartoe. Gisterochtend gingen zij terug naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Gisteravond werden er vervolgens 95 mannen opgevangen. Twintig van hen zijn vandaag vertrokken om geregistreerd te worden in Ter Apel. 

Een week lang

Tot en met volgende week vrijdag verblijven honderd mannen in de hal. Zij gaan niet heen en weer. "Dat heen en weer gereis is onwenselijk en ook onrustig voor de asielzoekers zelf", vindt de gemeente Zutphen. 

2000 plekken

In Ter Apel is plek voor tweeduizend asielzoekers, maar regelmatig zit het overvol. Voor iedere dag dat het azc in Ter Apel te vol zat, moest het COA 15.000 euro boete betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, tot een maximum van 1,5 miljoen. Dat bedrag werd al snel bereikt.

Als het aanmeldcentrum te vol zit, besluit het COA soms dat niet alle asielzoekers naar binnen mogen. Het zijn vooral mensen die door het COA als minder kwetsbaar worden gezien, zoals alleenstaande mannen, die de toegang wordt geweigerd. Om te voorkomen dat zij op het gras moeten slapen, moeten gemeenten bijspringen. Naast Zutphen en binnenkort dus Apeldoorn, hebben nog zeven gemeenten acuut asielzoekers overgenomen uit Ter Apel.

Uit een rondgang van het ANP blijkt dat bijna tweehonderd gemeenten niet acuut asielzoekers overnemen uit Ter Apel.

In deze video legt RTL Nieuws uit over een te vol Ter Apel.