Gevangenissen vol, gedetineerden komen 3 dagen eerder vrij

Gevangenissen in Nederland zitten vol en hebben daardoor bijna te maken met een 'code zwart-situatie', meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat betekent dat er geen plek meer is voor nieuwe arrestanten of gedetineerden en de huidige gevangenen drie dagen voor het einde van hun straf naar huis worden gestuurd.
"Ik ben hier echt ziek van, maar het is de enige manier om arrestanten en daders te kunnen blijven plaatsen", schrijft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie in een verklaring. Zij stelt dat het 'cruciaal voor onze rechtsstaat' is dat mensen die een strafbaar feit plegen of daarvan worden verdacht, opgepakt en vastgezet worden.
De staatssecretaris zegt alles te hebben geprobeerd om de volle gevangenissen te voorkomen, maar dat haar 'gereedschapskist' nu leeg is. "Ik heb simpelweg geen andere keuze."
Ruimte voor nieuwe gevangenen
Door de huidige gevangenen drie dagen eerder vrij te laten, komt er ruimte vrij voor nieuwe gedetineerden. Gevangenen met een celstraf van 7 dagen of korter komen niet in aanmerking voor deze vervroegde vrijlating. Ook gevangenen die tbs opgelegd hebben gekregen komen niet eerder vrij.
De nieuwe regel is volgens het ministerie tijdelijk, al is er geen duidelijkheid over hoe lang de regel zal gelden. Het ministerie spreekt van 'zo kort mogelijk'. Er wordt niet uitgesloten dat het aantal dagen dat gevangenen eerder naar huis worden gestuurd langer wordt.
Toename tbs'ers
Dat de cellen vol zitten komt door langere straffen en een toename van tbs'ers en jongvolwassenen in de gevangenissen. Daarnaast zouden 'geplande noodzakelijke renovaties' voor het tekort zorgen.
Universitair hoofddocent criminologie Esther van Ginneken stelt dat er ook sprake is van een personeelstekort.
Het ministerie onderzoekt de mogelijkheid om 'noodunits' te plaatsen op bestaande gevangeniscomplexen, gesloten gevangenissen te heropenen en om cellen in Estland te huren.
'Geen verkeerde oplossing'
Het eerder naar huis sturen van gedetineerden is wat de universitair hoofddocent betreft 'geen verkeerde oplossing'. "Ik zie ook potentie in capaciteitsverlof, waarmee mensen een deel van hun straf met enkelband kunnen uitzitten."

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04