Twee doden

Burgemeesters willen vuurwerkverbod: 'Oud en nieuw in goede banen leiden lukt allang niet meer'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBurgemeesters willen vuurwerkverbod: 'Oud en nieuw in goede banen leiden lukt allang niet meer'
RTL

"Dit zijn geen feestdagen voor ons." En: "Dit moeten we niet normaal gaan vinden." Het zijn teksten van de burgemeesters Frank van der Meijden en Carola Schouten. Zij, en vele burgemeesters met hen zijn duidelijk: alleen een landelijk vuurwerkverbod kan helpen.

Van der Meijden is burgemeester van Tiel, waar gisteren een man overleed aan de gevolgen van vuurwerk. Schouten is burgemeester van Rotterdam, waar een jongen van 14 overleed. 

'Het lukt allang niet meer'

Van der Meijden zegt in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling al heel druk te zijn met de voorbereidingen. Dan gaat het om briefings met artsen in het ziekenhuis, voorbereidingen met de politie en brandweer, enzovoort. Tiel heeft een traditie van onrust tijdens oud en nieuw, zegt hij erbij. 

Vuurwerkdode Tiel vierde oud en nieuw met tweelingbroer: 'Gemeenschap in shock'
Lees ook

Vuurwerkdode Tiel vierde oud en nieuw met tweelingbroer: 'Gemeenschap in shock'

"Dit soort excessen zijn niet normaal", zegt de burgemeester erover. "Het vraagt veel maatschappelijke inzet om de jaarwisseling in goede banen te leiden. En dat lukt allang niet meer."

Vuurwerkverbod 'moet zo snel mogelijk komen'

Uitkijken naar een mooi uiteinde doet Van der Meijden als burgemeester in ieder geval niet. "Dit zijn geen feestdagen voor ons." Op de vraag hoe hij kijkt naar een algeheel vuurwerkverbod is hij dan ook duidelijk: "Dat moet er zo snel mogelijk komen."

Hulpdiensten in Tiel.© Persbureau Heitink
Hulpdiensten in Tiel.

Daar is zijn collega Schouten uit Rotterdam het mee eens. "Dat is het enige wat werkt. Een verbod per gemeente doet in de praktijk te weinig", zei ze tegen Met het Oog op Morgen bij Radio 1. "Het is intens verdrietig en tragisch."

'Lokaal afsteekverbod is kansloos'

Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is duidelijk. Ook daar werd door de hele stad veel vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod. 

© RTL Nieuws

"We doen in onze gemeenten met man en macht wat we kunnen om de nacht veilig te laten verlopen, maar we hebben de landelijke politiek hier hard bij nodig", zei Halsema. "Het lokaal afsteekverbod is kansloos zolang de regering niets doet tegen de verkoop en consumenten daarmee een tegengesteld signaal geeft. Het is niet langer uit te leggen."

Utrecht en Den Haag

Ook Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) pleiten al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. In Utrecht gold dit jaar voor het eerst een lokaal vuurwerkverbod, maar daar was in de stad zelf niet veel van te merken. 

Vooral in de wijk Kanaleneiland werd veel afgestoken. Het kwam zelfs tot vuurwerkgevechten en autoraces door de wijk. RTV Utrecht schrijft dat bewoners zich onveilig voelden. "Onze buurt was in oorlog", zei een omwonende tegen de omroep.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
VuurwerkNederland