Veel aandacht

Dit is waarom de vermissing van Marjolein massaal werd gedeeld (en die van twee andere vrouwen niet)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit is waarom de vermissing van Marjolein massaal werd gedeeld (en die van twee andere vrouwen niet)
RTL

De ene vermissing is de andere niet. Elke dag verdwijnen gemiddeld meer dan 100 personen in ons land, maar soms krijgt een vermissingszaak heel veel aandacht. Zo was de afgelopen dagen de vermissing van de 38-jarige Marjolein uit Rotterdam overal op social media te zien. Terwijl die van twee andere vrouwen veel minder aandacht kreeg. Waar zit dat in?

"We maken ons zorgen om haar welzijn", schreef de politie op X over de Rotterdamse vrouw. De politie, bekenden, maar ook het SAR (Search and Rescue Nederland) zochten de afgelopen dagen naar de vrouw.

SAR deelde dat nog twee Nederlandse vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd vermist zijn. Eén komt ook uit Rotterdam, de ander uit Leeuwarden. "Deze drie jonge vrouwen worden op dit moment vermist en we vragen uw hulp of u de vermiste vrouwen nog heeft gezien op de datum van vermissing of dat u camerabeelden heeft die ons kunnen helpen bij het opbouwen van een tijdlijn", staat erbij.

Vliegtuig naar Ibiza

Toch ging alleen de vermissing van de 38-jarige Marjolein viral. Om de vraag te kunnen beantwoorden hoe dat kan, is het goed om te weten dat er in Nederland jaarlijks ongeveer 40.000 volwassen personen worden vermist. Zo'n 1500 mensen zijn na een jaar nog steeds vermist.

Binnen 24 uur na het laatste moment dat een als vermist opgegeven persoon voor het laatst is gezien, slaat de politie zelden alarm. Volwassenen hebben namelijk het recht om te verdwijnen. "Als jij bijvoorbeeld op het vliegtuig naar Ibiza wil stappen om nooit meer terug te keren, dan mag dat. Je kunt weggaan, ongeacht wat familieleden of vrienden daarvan vinden", zegt politiewoordvoerder Lillian van Duijvenbode. 

Urgent of niet

"Het is aan de politie om te bepalen om wat voor vermissing het gaat, of het urgent is of niet", duidt Jasper van der Kemp. Hij werkt als criminoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Van een urgente vermissing is sprake als er een vermoeden is dat de persoon in gevaar is. Bijvoorbeeld vanwege een misdrijf, een psychiatrische toestand, of omdat iemand medicijnen nodig heeft." Dat de politie na een dag een foto van de Rotterdamse Marjolein deelde, laat volgens Van der Kemp zien dat er snel is bepaald dat haar vermissing urgent is.

Waar is Maarten (44)? Auto met koffer gevonden, politie deelt beelden
Lees ook

Waar is Maarten (44)? Auto met koffer gevonden, politie deelt beelden

"Elke zoektocht is anders", zegt politiewoordvoerder Van Duijvenbode. "Het is altijd maatwerk, want iemand kan depressief vertrokken zijn, of er kan bijvoorbeeld een afscheidsbrief gevonden zijn. Iemand kan voor het laatst overdag gezien zijn in een druk stadsgebied met camera's, of 's nachts vertrokken zijn of op de fiets door het bos hebben gereden."

De politie Rotterdam bestempelde de vermissingen van beide vrouwen uit die stad als urgent. Voor beiden werd een zoekactie gestart. "We kunnen kijken of iemand met een ov-chipkaart reist en waar dan voor het laatst in of uit is gecheckt, we kunnen naar de laatste pintransacties kijken of een telefoon uitpeilen. Dat doen we standaard, dus voor beide vrouwen. Wat ik merk, is dat de familie van Marjolein actief is in het opzoeken van de media. De media-aandacht voor deze vrouw is uitzonderlijk groot. Als politie ga je mee in die flow." 

Van de andere vrouw deelde de politie-eenheid geen foto. "Alle middelen die we hebben ingezet, gaven ons de indicatie dat een foto delen met het publiek geen meerwaarde zou hebben." Alsnog wordt dagelijks naar de vrouw gezocht. 

Laatst gezien

Wat volgens Van der Kemp ook meeweegt, is of er veel informatie over de vermiste bekend is. "Het gaat om vragen als: waar is die persoon voor het laatst gezien? Hoe zeker weet je dat? Zijn er recente foto's?" 

De politie Noord-Nederland schrijft over de vermissing van de derde vrouw dat van haar elk spoor ontbreekt sinds november. "Het is niet bekend wat voor kleding ze droeg op het moment dat ze is vertrokken", schrijft de politie. Dat is heel anders dan bij de zaak van Marjolein, waarvan bekend is dat ze een groene, lange jas droeg en in Rotterdam was. "Dan baken je geografisch af waar je moet zoeken", zegt Van der Kemp.

Netwerk

De oproep voor haar werd vaak gedeeld. De broer van de vrouw sloeg alarm, maar ook haar partner en vrienden deden dat. Een vriendin deelde de vermissing zaterdag op LinkedIn. Het bericht kreeg ruim 4800 reacties, 995 commentaren en werd bijna 2800 gerepost. Op hetzelfde medium werd de vermissing van de derde vrouw een week geleden gedeeld. Daar kwam slechts één reactie op.

Van der Kemp: "Het ligt eraan hoe actief de familie en vrienden de vermissing delen en hoe groot hun netwerk is." Over het algemeen ziet de criminoloog dat er meer aandacht is voor vermissingszaken van (jonge) vrouwen, dan voor bijvoorbeeld mannen. "We weten de precieze reden niet, maar waarschijnlijk worden mannen sneller gelinkt aan het criminele circuit dan vrouwen. Ook speelt mee of je je met iemand kunt identificeren."

Van Marjolein is bekend dat de kinderopvang aan de bel trok omdat haar dochtertje niet was opgehaald. "Door zo'n gegeven denken mensen eerder: dat is raar, er is iets aan de hand. Dat maakt de behoefte om te delen groter."

Eerder vandaag werd het lichaam van Marjolein gevonden in de Kralingse Plas in Rotterdam. De politie sluit een misdrijf uit.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Lees meer over
Politie in NederlandVermissingenRotterdamLeeuwarden