Experts: gebruik anti-soamiddel DoxyPEP niet, meer onderzoek nodig

Het antibioticum doxyPEP is een middel om soa's als syfilis en chlamydia te voorkomen, maar als het aan een werkgroep van experts ligt moet het nog niet grootschalig worden gebruikt.
Eerst zou volgens die experts - een landelijke werkgroep van artsen en onderzoekers - bekeken moeten worden wat de langetermijneffecten ervan voor individuen zijn, en er bestaat ook gevaar voor de algehele volksgezondheid omdat het gebruik ervan kan leiden tot antibioticaresistentie.
Dat meldt Soa Aids Nederland. "Het voorkomen van soa's is heel belangrijk, maar het gebruik van een middel als doxyPEP moet zorgvuldig worden overwogen. Antibiotica zijn waardevol en we moeten resistentie zien te voorkomen", zegt Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland. Als het aan haar ligt, wordt voorlopig het belang van alternatieven benadrukt, zoals vaccins en goede voorlichting over condoomgebruik.
Wat is doxyPEP?
- DoxyPEP is een middel om soa’s te voorkomen
- Het bestaat uit het nemen van een eenmalige dosis van het antibioticum doxycycline binnen 24 tot 72 uur na seks zonder condoom
- Onderzoek laat zien dat doxyPEP effectief is in het verminderen van syfilis- en chlamydia-infecties bij MSM en transgender personen die PrEP gebruiken of hiv hebben
Hoewel de werkgroep dus afraadt om doxyPEP voor te schrijven, zijn er wel uitzonderingen. Artsen kunnen bijvoorbeeld van het advies afwijken om de gevolgen van niet-gecontroleerd gebruik te verminderen. Het middel kan dan worden voorgeschreven 'aan mensen die doxyPEP al informeel verkrijgen en onbegeleid gebruiken, en die bovendien een hoger risico hebben op een syfilisinfectie', staat in het rapport van de werkgroep.
Het is volgens de experts de taak van zorgverleners om duidelijk uit te leggen wat de risico's van het middel zijn. Ook is er dus meer onderzoek nodig naar doxyPEP. "Het is van groot belang dat mensen die gebruik of voorschrijven van doxyPEP overwegen, wetenschappelijk gefundeerde en duidelijke informatie krijgen over de voordelen en risico's van het gebruik. Alleen met de juiste kennis kan een weloverwogen keuze worden gemaakt", aldus Bos.
Aantal soa's neemt sterk toe
- Steeds meer mensen in Europa lopen een geslachtsziekte op
- Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek van maart vorig jaar
- Het aantal gevallen van gonorroe nam in een jaar tijd met 48 procent toe
- Syfilis steeg met 34 procent
- Chlamydia met 16 procent
- Ook in Nederland is een flinke toename te zien