KWF bezorgd om uitstel onderzoek baarmoederhalskanker jonge vrouwen

Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Slechts drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. KWF Kankerbestrijding maakt zich zorgen.
Vandaag starten Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding de campagne 'Doe het vandaag!', om vrouwen op te roepen sneller aan het onderzoek mee te doen.
Deelnamepercentage gestegen
Het percentage vrouwen van 30 tot en met 34 jaar dat meedoet aan het bevolkingsonderzoek is wel gestegen, van 41 procent in 2022 naar 48 procent in 2023.
Positief, vinden de organisaties, maar zorgwekkend dat meer dan de helft de uitnodiging nog even laat liggen. De campagne moet vrouwen aanmoedigen meteen in actie te komen.
Zo is er een checklist waarop staat wat vrouwen kunnen doen als ze de uitnodiging zijn kwijtgeraakt, wat ze kunnen doen als ze nog twijfelen, als ze zwanger zijn en hoe lang een uitnodiging geldig is.
Vroege opsporing
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 900 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er 200 mensen. De kans op baarmoederhalskanker is het hoogst bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.
Het bevolkingsonderzoek helpt bij het vroegtijdig opsporen van de ziekte en zelfs het voorkomen van baarmoederhalskanker. In deze video leggen we meer uit over het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.