Bepaald niet mensenschuw

Zorgen om wolf die in schuurtje Hengelo lag te slapen

Door Mireille Sneekes··Aangepast:
© ANPZorgen om wolf die in schuurtje Hengelo lag te slapen
RTL

Een wolf lag gisteren urenlang in een schuurtje achter een huis in het Gelderse Hengelo, voordat het dier werd verdoofd en weer werd uitgezet in de natuur. Wolvenexpert Glenn Lelieveld noemt het idioot dat de wolf niet is gezenderd.

Anne Fielt-Hansen schrok zich gisterochtend dood toen ze in de auto zat en ineens oog in oog kwam met een wolf. Het dier liep over straat in Hengelo en sprong vervolgens een tuin in, waar ze urenlang bleef liggen in het schuurtje. Onder andere een toezichthouder van de provincie Gelderland en een dierenarts kwamen in actie. De wolf werd verdoofd en onderzocht en daarna in een bosgebied neergelegd om wakker te worden.

Atypisch gedrag

Van nature leven wolven in bosrijke natuurgebieden en zijn ze schuw. Dat betekent dat ze afstand van mensen bewaren. Het gedrag dat de wolf gisteren liet zien, is dan ook zeer atypisch en past in het beeld van een 'probleemsituatie'. Van zo'n probleemsituatie is volgens verantwoordelijk staatssecretaris Jean Rummenie sprake als een wolf niet meer schuw is, bijvoorbeeld als een wolf in een paar weken tijd meerdere keren wordt gezien op minder dan 30 meter van woningen.

Wolf die uren in schuur woning lag, is kerngezond: 'Heel atypisch gedrag'
Lees ook

Wolf die uren in schuur woning lag, is kerngezond: 'Heel atypisch gedrag'

Afwijkend gedrag

Het is niet de eerste keer dat een wolf afwijkend gedrag laat zien. In Zeist was van de zomer een incident tussen een hond en een wolf en begin juli werd een hond in Leusden door een wolf gebeten en meegenomen. Een paar weken later werd een meisje daar in de buurt door een wolf om ver geduwd en mogelijk gebeten.

Om zulke incidenten te voorkomen, en om als dat soort incidenten toch plaatsvindt, 'effectief te kunnen optreden', werkt Rummenie al maanden aan de 'Landelijke Aanpak Wolven'. Daarover lees je in het kader: 

Probleemwolf of probleemsituatie?

Staatssecretaris Rummenie definieerde vorige maand zijn betekenis van 'een probleemwolf' en 'een probleemsituatie': 

  1. Van een probleemwolf is onder andere sprake als het dier agressief is naar mensen, een mens aanvalt of doodt. Rummenie wil de wolf dan kunnen afschieten. 
  2. Een probleemsituatie is onder meer als een wolf niet meer schuw is en toenadering zoekt tot mensen, ten minste twee keer aangelijnde honden benadert, of als een wolf wordt gezien op minder dan 30 meter van bewoonde huizen waar zich honden bevinden. Het betreft tenminste twee incidenten gedurende een periode van ten minste twee weken. Bij een probleemsituatie wil de staatsecretaris de wolf kunnen afschrikken of verjagen.
De wolf in het schuurtje in Hengelo.
De wolf in het schuurtje in Hengelo.

'Mensen zijn bang'

Volgens de provincie Gelderland helpen de definities van Rummenie niet voldoende. Er is veel meer nodig om wolven schuw te kunnen maken, zegt een woordvoerder. "Mensen zijn bang om het bos in te gaan en ze maken zich zorgen over hun honden of schapen. We begrijpen dat ze zich onveilig voelen en willen ingrijpen, maar we zijn gebonden aan wetgeving. Ook als zich gevaarlijke situaties voor doen", zegt de woordvoerder. 

Niet alleen nationale regels zitten in de weg, ook Europese. Hoewel EU-lidstaten stemden voor de verlaging van de beschermde status van de wolf moet volgens de woordvoerder de wetgeving nog worden aangepast.

Zenderen

Wolvenexpert Glenn Lelieveld noemt het 'idioot' dat de wolf die gisteren is onderzocht, niet is gezenderd. "Door te zenderen kun je de wolf volgen en kijken hoe het verder gaat. Waar het dier heengaat, en of het vaker dichter bij mensen komt. Nu kun je de wolf totaal niet in de gaten houden."

Staatssecretaris Rummenie denkt dat het zenderen van wolven kan helpen in de aanpak van problemen met wolven, als er in ieder geval genoeg wolven worden gezenderd. "Maar voor het zenderen van wolven zijn provinciale vergunningen nodig. De provincies zijn hier dus bevoegd gezag", aldus zijn woordvoerder.

Maar dat zenderen is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt de woordvoerder van de provincie Gelderland. "Om een wolf te mogen zenderen, moet je een onderzoeksplan bij de provincie indienen en laten goedkeuren voordat je van start kunt gaan. Je had gisteren dus niet spontaan kunnen besluiten de wolf te zenderen."

"We zien daarbij zenderen niet als middel om ongewenst gedrag af te leren. Sterker nog: het is zeer ingrijpend voor de wolf, tijdrovend, en bedoeld in het kader van onderzoek, geen middel voor ongewenst gedrag." 

Juridisch proces

Ook laten rechtszaken in de provincie Utrecht volgens hem zien dat zenderen op weerstand stuit. Onder andere de Faunabescherming en Animal Rights kwamen daar in verzet. De provincie Utrecht spreekt over een 'juridisch proces dat nog wel even duurt'.

Vanwege de wolven adviseerde de provincie Utrecht in juli een natuurgebied bij Leusden te mijden. In deze video zie je de reactie van recreanten daarop: 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS