Jerrycans benzine

Verdachten dodelijke explosie Tarwekamp Den Haag wilden week eerder al toeslaan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerdachten dodelijke explosie Tarwekamp Den Haag wilden week eerder al toeslaan
RTL

De dodelijke explosie aan de Tarwekamp in Den Haag hadden zeer waarschijnlijk een week eerder al moeten plaatsvinden. Twee van de vier verdachten die vastzitten werden al in de nacht van 1 december gecontroleerd en aangehouden. Ze hadden onder andere zwaar vuurwerk en jerrycans met benzine bij zich.

Het tweetal werd gecontroleerd op een parkeerterrein in Oosterhout omdat ze opvielen. In de laadbak van het busje waarin ze zaten werden de explosieven gevonden. De verdachten werden aangehouden op verdenking van 'voorbereidingshandelingen voor brandstichting'. 

De spullen, het busje en telefoons werden in beslag genomen en er werd een onderzoek gestart. In afwachting van de uitkomsten werd het tweetal op vrije voeten gesteld. "Inmiddels is volgens het OM duidelijk geworden dat de verdachten die nacht vermoedelijk al brand hadden willen stichten of een explosie hadden willen veroorzaken bij de bruidsmodezaak op de Tarwekamp", staat in een verklaring. 

Buurtbewoners reageren geschokt op het nieuws: 

Vier verdachten

Het tweetal, Ilyas en Mourad, komt uit Roosendaal. Naast hen zitten de 33-jarige Moshtag B. uit Rotterdam en de 33-jarige Adil uit Oosterhout vast. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de explosie op 7 december, maar ook van brandstichting in een auto diezelfde ochtend en dus het op 1 december treffen van voorbereidingshandelingen voor een misdrijf. 

Familie bezorgd na aanhouding Moshtag B., dit weten we over vier verdachten Tarwekamp
Lees ook

Familie bezorgd na aanhouding Moshtag B., dit weten we over vier verdachten Tarwekamp

De vier verdachten zitten niet langer in volledige beperkingen wat betekent dat ze contact mogen hebben met de buitenwereld. 

Verwoesting

Bij de enorme explosie in de nacht van 7 december, die gericht was aan een bruidsmodezaak aan de Tarwekamp, kwamen zes mensen om het leven en vier anderen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook werden vijf woningen volledig verwoest en raakten omliggende panden beschadigd. 

Het initiatief voor de explosie kwam volgens het OM van de 33-jarige Moshtag B. uit Rotterdam. Hij kende de eigenaresse van de bruidsmodezaak waartegen de aanslag was gericht en zou de twee mannen uit Roosendaal en de man uit Oosterhout hebben benaderd om te helpen bij de voorbereiding en uitvoering van de brandstichting en explosie.

Eerder bleek dat B. een relatie heeft gehad met de eigenaresse van die zaak. Volgens bronnen rond het onderzoek zouden B. en eigenaresse A. zowel zakelijk als privé een relatie hebben gehad. Toen de intieme relatie op de klippen liep, zou een conflict zijn ontstaan waarmee een groot geldbedrag gemoeid zou zijn.

Richard Korver, de advocaat van de eigenaresse van de bruidsmodezaak, ontkent met klem dat er sprake was van een zakelijke relatie tussen zijn cliënt en Moshtag B. Met een verklaring, die ze deelde via de advocaat, reageerde ze op de dodelijke explosie. 

Aangiften

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot nu toe 37 aangiftes ontvangen na de verwoestende explosie. Het gaat onder meer om getroffen bewoners, nabestaanden, omwonenden en rechtspersonen. 

De 78-jarige Albert woonde naast de ingestorte appartementen op de Tarwekamp in Den Haag. In deze video laat hij zien dat zijn woning net niet is ingestort: 

Lees meer over
Den Haag