Wereldvondst: mannen met metaaldetector stuiten op honderden munten uit Romeinse tijd

Twee mannen met een metaaldetector deden op een akker bij Bunnik de vondst van hun leven. Een schat van 404 Romeinse en Britse munten.
Het gaat om een unieke combinatie van munten die nog niet eerder op het Europese vasteland is gevonden, meldt het Rijksmuseum van Oudheden. De grote vondst werd al in 2023 gedaan. Inmiddels zijn de munten onderzocht en vervolgens aangekocht door het Leidse museum.
Amateurarcheologen Gert-Jan Messelaar en Reinier Koelink hadden in de buurt al wat losse muntjes gevonden, maar op een bepaalde plek bleef de metaaldetector maar signalen geven. Het ene na het andere muntje kon uit de grond worden gehaald.

Eenmaal thuis aangekomen, telden ze meer dan 400 muntjes. "Toen zagen we pas wat een grote muntschat het was", zegt Messelaar tegen de Volkskrant. "We hebben een fles champagne opengetrokken. Dit vind je nooit."
Ze meldden de vondst bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in de akker een opgraving gedaan samen met de twee vinders.
'De eer is leuk'
Messelaar: "Rijk word je er niet van", vertelt hij. "Maar de eer is heel erg leuk. Deze vondst vertelt een verhaal. Het is erg leuk dat ook bezoekers van het museum dat kunnen zien. We zeiden al meteen, toen we die schat op het aanrecht hadden liggen: hier moet iedereen van kunnen genieten."
De zilveren en gouden munten lagen begraven in de noordelijke grensregio van het Romeinse Rijk. De 'jongste' exemplaren kwamen uit de jaren 46-47 na Christus. Romeinse legertroepen staken in die tijd de Noordzee over om het huidige Groot-Brittannië te veroveren.

"Waarschijnlijk zijn de munten na de eerste veroveringen door terugkerende Romeinse soldaten vanuit Britannia naar Bunnik meegenomen", zegt een woordvoerder van het museum. De Britse munten waren hun buit.
Waarom de munten in of na het jaar 47 verborgen waren in de gemeente Bunnik, is onduidelijk. Mogelijk was het de bedoeling om de munten later weer op te graven. "Of misschien was het een offer, bijvoorbeeld een dankbetuiging aan de goden voor een behouden terugkomst van de strijd."
Julius Caesar
Op de Romeinse munten staan portretten van keizers en machthebbers. Volgens het museum zitten er een aantal bijzondere exemplaren tussen, zoals munten van Julius Caesar en een munt van Juba, de koning van Numidia. De meeste Romeinse munten zijn van zilver, 72 zijn van goud.
De Britse munten zijn zogeheten staters. Ze zijn niet van puur goud, legt het museum uit. De munten komen uit de tijd van de heerschappij van de Britse koning Cunobelinus en net daarna. De schat is vanaf nu te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.
Voor de kust van Colombia is een van de grootste schatten ooit gevonden. Een buit ter waarde van miljarden euro's ligt op de bodem van de oceaan, bekijk deze video: