'Signalen gemist'

80 meldingen en 4 aangiftes, maar politie greep niet in voor dubbele moord in Weiteveen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP80 meldingen en 4 aangiftes, maar politie greep niet in voor dubbele moord in Weiteveen
RTL

De politie heeft voorafgaand aan de dubbele moord vorig jaar in het Drentse Weiteveen belangrijke signalen gemist en had de zaak anders kunnen en moeten aanpakken.

Dat meldt de politie zelf na een evaluatie van haar optreden in de periode voorafgaand aan de moorden. 

Vorig jaar werden in Weiteveen de 44-jarige Ineke en haar 38-jarige partner Sam met veel geweld gedood na een slepend conflict over de woning waar de twee in woonden.

Geen goed beeld

De politie heeft zich intensief bemoeid met het conflict over de woning, die een jaar eerder door verdachte Richard K. was verkocht. In totaal kwamen er ongeveer tachtig meldingen binnen bij de politie, onder meer over smaad, laster, intimidatie en bedreiging.

Ook zijn er vier aangiftes gedaan. Deze meldingen werden vaak apart behandeld, waardoor er bij de politie geen goed beeld was van de incidenten en de mogelijke stalking. "Het ontbreken van dat beeld leidde ertoe dat werkprocessen rond stalking niet werden gevolgd en een adequate risico-inschatting en bijbehorend plan van aanpak achterwege bleef", schrijft de politie.

In deze video hoor je verdachte Richard K. in de rechtbank op emotionele wijze spijt betuigen voor wat hij gedaan heeft: 

"De levens van beide families zullen nooit meer hetzelfde zijn."

Ook bezat de verdachte meerdere jachtgeweren, waarvoor hij een vergunning had. "Op basis van de beschikbare informatie hadden we zijn jachtakte in moeten trekken en zijn vergunde wapens in beslag moeten nemen", zegt Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Noord-Nederland. "Dat het misdrijf met illegale wapens is gepleegd, doet daar niets aan af. Er is niet volgens richtlijnen gehandeld."

'Gemis is onherstelbaar'

De politie zegt naar aanleiding van de evaluatie verbeteringen te hebben doorgevoerd. Zo worden de systemen aangepast om agenten eerder te waarschuwen als een legaal wapenbezitter betrokken is bij incidenten. "Wat wij naar aanleiding van deze evaluatie ook leren en verbeteren, de nabestaanden krijgen hun geliefden er niet mee terug. Dat gemis is onherstelbaar", aldus Sitalsing.

Reactie minister

"Het is zeker een lelijk rapport", zegt minister David van Weel van Justitie en Veiligheid over de evaluatie van de politie. "Daar moet ze mee aan de slag. Ik denk dat dat het allerbeste is wat we kunnen doen." Het is volgens hem voornamelijk een zaak van de politie. 

K. staat op 12 en 13 februari voor de rechter voor de dubbele moord en verboden wapenbezit.

Twee doden en een dorp in shock: Weiteveen blijft vol vragen achter
Lees ook

Twee doden en een dorp in shock: Weiteveen blijft vol vragen achter

'Erkenning is niet genoeg'

De slachtofferadvocaat van de nabestaanden van Ineke Mussche en Sam Czerniawskide noemt het 'goed' dat de politie erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Erkenning van fouten is een stap, maar niet genoeg", zegt advocaat Sébas Diekstra. "Het beeld dat niemand dit zag aankomen, klopt simpelweg niet. De vader van Ineke waarschuwde herhaaldelijk, zelfs bij een chef binnen de politie. Hij wees erop dat de verdachte wapens had en vreesde een escalatie - precies zoals die uiteindelijk is gebeurd. Toch werd er niets mee gedaan."

Volgens Diekstra blijft de vraag waarom de politie ondanks al het waarschuwen geen actie heeft ondernomen. "Dit rapport toont aan dat er heel concrete signalen waren, maar dat die zijn genegeerd. Politiewerk mag dan complex zijn, maar dit was dat niet. Als een conflict escaleert en er zijn duidelijke risico's, moet je gewoon ingrijpen. Dit gaat niet om regels die veranderd moeten worden, maar om het simpelweg doen van je werk."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Nationale PolitieMoordMoordzaakDrenthe