Stichting Hulptroepen Alliantie

Sywert van Lienden en partners moeten 20 miljoen winst uit mondkapjesdeal terugbetalen aan stichting

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSywert van Lienden en partners moeten 20 miljoen winst uit mondkapjesdeal terugbetalen aan stichting
RTL

Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners moeten de miljoenen die ze verdienden met de mondkapjesdeal terugbetalen. Het geld, zeker 20,7 miljoen euro, moet terug naar de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) en gaat dus niet naar de staat.

De 20,7 miljoen is een voorschot op het daadwerkelijke schadebedrag. Het precieze bedrag wordt later bepaald in een aparte procedure. Naast deze civiele zaak loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van het drietal om de 'mondkapjesdeal'.

Sywert van Lienden en zijn compagnons Camille van Gestel en Bernd Damme hadden op het hoogtepunt van de coronacrisis voor 100 miljoen euro mondkapjes uit China verkocht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het drietal verdiende daar, na aftrek van belasting, zo'n 29 miljoen euro mee.

'Nooit meer geldzorgen'

In de media zeiden de drie mannen herhaaldelijk dat ze 'om niet' en dus zonder winstoogmerk handelden. Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat Van Lienden via de chat had gezegd dat hij 'nooit meer geldzorgen' zou hebben door het sluiten van de omstreden deal. 

Sywert van Lienden en partners vervolgd om mondkapjesdeal
Lees ook

Sywert van Lienden en partners vervolgd om mondkapjesdeal

Achteraf bleek dat ze de bestelling uitvoerden namens hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) in plaats van hun Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het drietal maakt nu geen onderdeel meer uit van deze stichting.

Een goed doel

De landsadvocaat betoogde tijdens de rechtszaak dat bij het afsluiten van de mondkapjesdeal sprake zou zijn geweest van bedrog. Het ministerie dacht zaken te doen met een bv die gelieerd was aan een goed doel. Het ministerie vertrouwde erop dat er geen buitensporige marges zouden worden berekend.

'Wat ik eis is dat we gillend rijk worden'

Over het commerciële voorstel met de nog op te richten vennootschap Relief Goods Alliance (RGA) werd onder andere het volgende gezegd tussen de drie mannen:
 
[initiatiefnemer 1] : Als we er niet toe in staat zijn, laat ze maar een prijs quoten en we gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden alle vier miljonair
[initiatiefnemer 1] : In ieder geval wat ik dan eis, is dat we dan alle vier gillend rijk worden, want het is echt één grote middelvinger van de overheid.
[initiatiefnemer 3] : Maar goed aangezien dit een commercieel voorstel is kan dit niet langer onder Hulptroepen dit.
[initiatiefnemer 2] : Ja dat veranderen we daarom tekenen we pas de deal als we een nieuw BV'tje hebben gemaakt.
[initiatiefnemer 1] : Ja dus dan doen we gewoon een structuur.
[initiatiefnemer 3] : Dan moet hier dus ook geen Hulptroepen in voorkomen.
[initiatiefnemer 2] : Jawel, mag wel het daarop versturen maar de uiteindelijke deal wordt niet getekend door Stichting Hulptroepen.
[initiatiefnemer 1] : Wat zou een goede naam zijn voor die nieuwe entiteit?
[initiatiefnemer 2] : Die had ik al bedacht twee dagen geleden toch of een dag geleden, Relief Goods Alliance, ja Relief Goods Alliance, hartstikke leuk. Als we nog een keer naar het buitenland willen (…) hebben we al gelijk een naampje.
[initiatiefnemer 3] : Okee, lijkt wel een beetje op Hulptroepen Alliantie.
[initiatiefnemer 2] : Ja dat is toch precies de bedoeling. Maar net weer niet.

De Nederlandse Staat zei recht te hebben op het geld, ook het nieuwe bestuur van de stichting SHA eiste het geld op van de drie ex-bestuurders. De staat en stichting waren allebei los van elkaar een zaak begonnen, maar omdat het om hetzelfde geld en dezelfde feiten gaat, is besloten om het samen te voegen. 

Bernd Damme (M) komt aan bij de rechtbank van Rotterdam, voor een inleidende zitting van de strafzaak over de omstreden mondkapjesdeal.© ANP
Bernd Damme (M) komt aan bij de rechtbank van Rotterdam, voor een inleidende zitting van de strafzaak over de omstreden mondkapjesdeal.

Het geld gaat dus naar Hulptroepen Alliantie, een liefdadigheidsorganisatie. In het bestuur zit nu hoogleraar ondernemingsrecht Vino Timmerman en emeritus hoogleraar gezondheidszorg Pauline Meurs.

Van daaruit zullen de miljoenen kunnen gaan naar een goede doel, zoals de stichting Long Covid, schrijft de Volkskrant. Het vonnis maakt volgens de stichting Hulptroepen Alliantie 'korte metten met de argumenten waarmee Van Lienden en Van Gestel hun daden achteraf, en nog steeds, proberen goed te praten'. Zij hebben volgens de stichting 'persoonlijk ernstig verwijtbaar gehandeld en zijn dan ook aansprakelijk voor alle schade'. 

Bestuderen

De staat krijgt dus niet de miljoenen terug. Uit onderzoeken en getuigenverklaringen blijkt dat bij het ministerie van VWS 'wel degelijk' bekend was dat werd gecontracteerd met de eigen bv van het drietal en dat het voor de staat niet uitmaakte of er met de mondkapjesdeal winst werd gemaakt, zo oordeelt de rechtbank. 

"We gaan de uitspraak bestuderen", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "We moeten goed kijken wat daar in staat en daarna kunnen we kijken of we vervolgstappen gaan nemen."

Sywert van Lienden laat in een verklaring weten te overwegen om in hoger beroep te gaan.

Ook nog strafzaak

Deze civiele zaak staat dus los van de strafzaak over de omstreden mondkapjesdeal. Het Openbaar Ministerie liet in november weten dat Van Lienden, Van Gestel en Damme vervolgd worden voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen.

Bekijk hier wat voormalig minister Helder (VWS) eerder over de zaak te vertellen had:

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en zijn partners doorgedrukt. Dat concluderen onderzoekers van Deloitte in hun langverwachte rapport. Minister Helder onderschrijft dat.
Lees meer over
Sywert van LiendenMondkapje